Симов: БСП трябва да затвори фронтовете срещу левите формации

БСП се нуждае от мир и трябва да затвори всички фронтове срещу останалите леви формации. Това мнение изрази пред БНР журналистът Александър Симов, член на Националния съвет на БСП и на градската организация на партията.

БСП ще даде ясни знаци за размразяване на отношенията си и с президента, подсказа той.

Партията ще предложи добронамерен разговор на всички формации вляво, обяви Симов. По думите му, обикновените социалисти се оттеглят от гласуване, защото не разбират защо левицата е разпарчетосана и си е отворила толкова фронтове.

Относно групите на червените барони, либералното крило, фракцията, която иска да колаборира с Румен Радев, журналистът заяви, че „битката с червените олигарси е спечелена“ и те нямат думата в БСП.

Журналистът посочи, че опитът всички групи да бъдат скарани една с друга е довел до историческо дъно – под 10% на парламентарни избори.

Нито един аргумент в отговор на въпроса „защо воювате с президента“ не хваща почва, изтъкна Александър Симов. Той самият няма обяснение за началото на конфликта между Нинова и Радев и нарече това противопоставяне „една от мистериите в българския преход“.

„Крайно време да разберем, че този фронт трябва да бъде затворен. Трябва да затворим фронтовите си линии в лявото пространство.“

Тече битка за надмощие за това кой държи хората, които може да изкара. Това е опит традиционното ляво – дясно да бъде изместено в друга плоскост: либерално – консервативно, каза Александър Симов относно паралелно провеждащите се в един и същи ден Шествие за семейството и „София прайд“.

„Да се формулира по нов начин българското политическо противопоставяне. Такъв процес тече в целия свят, но в България партиите все още не са се пренаредили.“

Българската левица не носи този либерален заряд, какъвто има в други левици в ЕС, уточни той. По думите му, евродепутатите не са били показателни за БСП в това отношение и това разбиране в БСП не може лесно да бъде променено.

Корнелия Нинова не е жертва на БСП, категоричен е Симов, който открива „такава патетика в медиите“.

„Не е имало опит за преврат, Нощ на дългите ножове на „Позитано“, подчерта журналистът в предаването „Политически НЕкоректно“

Опитът за истеризация на процеса е нелогичен. Истеризацията идва от близки до Нинова, най-вече от Калоян Методиев, изрази позиция той.

„Корнелия Нинова внесе свежа струйка в БСП, когато стана председател. Беше начин БСП да бъде стегната, събрана като партия“, отчита Симов. Според него проблемът е дошъл, когато в ролята си на лидер тя е станала опозиция на самата себе си отпреди няколко години.

Като организационен проблем на тези избори журналистът очерта появата на Калоян Методиев в листите от гражданската квота и критикува избора на Нинова от коя листа да влезе в парламента, така че да освободи пътя на Методиев да стане депутат.

Досега Корнелия Нинова системно е влизала от София, а начинът, по който Методиев е влязъл в листите – „зад гърба на абсолютно цялата партия, е недопустим“, коментира Александър Симов.

„Калоян Методиев е сбъркал своята кариера. Това въображение трябва да се занимава с литература, не с политика“, добави той. Според него Методиев би бил майстор на „политически трилъри“.

„Калоян Методиев е симптомът за болестта, която тресе БСП през последните години.“

Във връзка с хипотезата човек отвън да оглави БСП, например Илияна Йотова, Симов коментира, че „БСП трябва да започне да мисли за цялото съзвездие от алтернативи, които има“.

„Към момента никой не е отрязал Корнелия Нинова от потенциалното състезание. Никой не се е опитвал да води война срещу нея. Корнелия Нинова ако се яви, в името на какво ще се яви? Крайно време е някой да вкара нов стил и смисъл в партията.“

Симов не смята, че президентски проект може да съсипе БСП, ако тя започне още сега да работи с левите формации, с които от години воюва.

„Разединени ще ни бият много“, предупреди той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *