Новините

Сибирската ела и тайната на дълголетието

Сибирската ела може да се превърне в еликсир на младостта и да свали от този пиедестал дори подмладяващите ябълки, пише БГНЕС.

Етеричното масло от сибирска ела е изключително популярно заради освежаващия си дървесен аромат, известен с релаксиращите си свойства. Но учените наскоро доказаха нови свойства на сибирската ела и тя вече сериозно претендира за титлата „еликсир на младостта”.

Сибирската ела (Abies sibirica) е високо вечнозелено иглолистно дърво с невероятно красиви и ярки шишарки. Както всички иглолистни дървета, то съдържа големи количества терпеноиди – специални вещества, които предпазват дървото от болести и вредители, както и от много неблагоприятни фактори на околната среда (прегряване, охлаждане, увреждане и др.). За много вещества от този клас е известно, че имат потенциални противоракови и хепатопротективни свойства и са способни да защитават и възстановяват чернодробните клетки.

Учените от Института по молекулярна биология „Енгелхард“ работят по редица проучвания и са изследвали как терпеноидите от сибирска ела влияят върху стареенето и раковите клетки на генно ниво. За да изследват ефекта на терпеноидите от сибирска ела върху процеса на стареене на клетките, учените използват процеса на пресаждане на клетките в нова среда.

„Данните за промените в експресията на 20 000 гена и количественият анализ на общото количество белтъчни молекули в организма позволиха да се хвърли светлина върху механизма, лежащ в основата на биологичните ефекти на терпеноидите от сибирска ела“, казва Анастасия Липатова, изследовател в Лабораторията за клетъчна пролиферация към Института по молекулярна биология „Енгелхард“.

Учените смятат, че именно тези вещества задействат естествения механизъм за рециклиране на клетъчните „отпадъци“, така че клетките на старото дърво не се различават от тези на младото растение. Този механизъм в клетките на човешката белодробна тъкан започва да действа дори когато терпеноидите се използват в ниски концентрации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *