Сертификатите в Европа: Как работят, има ли възражения и колко ще останат?

Сертификатите в Европа: Как работят, има ли възражения и колко ще останат?

Имаше протести и оплаквания, че той ограничава свободата на хората. Но въпреки това „зеленият сертификат“ масово се използва в голяма част от Европа за достъп до барове, ресторанти, кина и музеи.

За момента Великобритания не изисква пропуск, Шотландия вече е въвела паспорт за ваксина, докато Италия изисква COVID пропуск дори за достъп до работно място, а Австрия е на път да последва примера. Коренспондентите на BBC по целия свят разказват какъв е живота със „зелен сертификат“.

Как работят „зелените сертификати“ в Европа?

Италия е приела вероятно най-строгите правила за „COVID пропуск“ в Европа, пише Марк Лоуен за BBC от Рим. QR кодът на Green Pass, който се издава след ваксинация, отрицателен тест или доказателство за възстановяване от инфекция, трябва да се показва за всичко – от ресторанти на закрито до кина, фитнес зали и междуградски влакове.

Той се изисква и от всички служители в публичния и частния сектор, когато се явят на работа. Пропуските се проверяват редовно, а правилата се спазват строго.

Във Франция е изненадващо колко бързо санитарният подход се е превърнал в част от ежедневието, пише Хю Шофийлд от Париж. Малцина се замислят, преди да покажат сертификата на мобилните си телефони в барове, кина и музеи или във влакове и на летища. Това е нормален ритуал.

В Нидерландия е различна история, пише Анна Холиган. Във всички барове, ресторанти, градски кафенета и музеи, които съм посетила, откакто пропускът беше въведен на 25 септември, нито веднъж не са ме помолили да го покажа. И все пак правилата гласят, че всеки на възраст 13 и повече години трябва да покаже „зелен сертификат“, макар и не за магазини или спортни събития.

Дания преустанови използването на „зелен сертификат“ миналия месец, пише Адриен Мъри от Копенхаген. Тя беше първата в Европа, която прие пропуск през април, но сега COVID инфекциите са толкова малко, че вече не е „социално критично“ заболяване.

В Германия, ако излизате да ядете или пиете, е добре да знаете най-новия жаргон за COVID, пише Деймиън Макгинес от Берлин. Ръчно изработени табели с голямо 2G изскочиха на вратите на много ресторанти, кафенета и барове. 2G означава, че могат да влязат само хора, които са или geimpft (ваксинирани), или genesen (преболедували). Ако този знак липсва, това означава, че се прилага обичайното правило за 3G, което включва и отрицателни тестове.

Австрийците използват 3G сертификати от месеци, пише Бетани Бел от Виена. С един приятел отидохме наскоро в един от любимите ми ресторанти във Виена, където сервират отличен виенски шницел и ябълков щрудел. — „Предполагам, че имате „зелени пропуски“? – попита подозрително сервитьорът. Погледна за кратко нашите цифрови сертификати, след което подаде менютата. Някои заведения проверяват пропуските много стриктно, други дори не си правят труда да питат.

Колко популярни са пропуските?

Анна Холиган: След ранната уплаха, по-голямата част от прагматичните холандци приеха пропуска като средство за възкресяване на социалния си живот, като същевременно отхвърлиха социалното дистанциране. Когато попитам сервитьори или служители в ресторант дали искат да видят QR кода, доказващ моята ваксинация, отговорите варират от „не, ние ви вярваме“ до „ние всъщност нямаме технологията“. Скорошно проучване на I&O Research установи, че около една трета от кафенетата и ресторантите в Холандия не сканират „зелените сертификати“.

Адриен Мъри: Датчаните разбират технологиите и приеха приложението бързо, тъй като предлагаше бърз път за излизане от блокирането. Но тъй като пропускът се появи доста преди хората да бъдат ваксинирани с две дози, бяха нужни редовни тестове. Центрове за безплатни тестове се появиха в кварталите на Копенхаген и други градове. Сега те вече са затворени, след като 75% от лицата над 12 години са напълно ваксинирани и се въвежда трета доза.

Гай Делони, кореспондент от Балканите: Забелязах малко ентусиазъм за пропуските, пътувайки през Словения, Хърватия, Сърбия и Северна Македония. Докато един ресторант на главния площад в македонската столица Скопие забранява влизането на хора без пропуски, друг не прилага никакви проверки. Служителите се оплакват от злоупотреби, така че знак или стикер на масата често действат като смокиново листо за официални политики.

Има ли недоволство?

Марк Лоуен: Има стереотип за италианците като нация, която не обича да спазва правилата. Но след като бе ударена първа в Европа, пандемията изглежда промени това, а движението на антиваксърите в Италия е сравнително малко. Имаше някои протести. Тълпи щурмуваха и разбиха сграда на синдикатите, а след това работници организираха седящи протести и протести в Триест, блокирайки най-важното търговско пристанище в страната. Полицията ги разгони със сълзотворен газ и водни оръдия.

Хю Шофийлд: Разбира се, във Франция има хора, които по принцип възразяват срещу необходимостта да доказват пълномощията си на всяка крачка. Всяка събота има демонстрации в Париж и други градове, събиращи антиваксъри с либертарианци и протестиращи срещу „здравната дискриминация“. Въпреки това, противно на това, което някои очакваха, те не се превърнаха в масово движение, а силата им вече намалява.

Анна Холиган: Имаше няколко предизвикателства в Нидерландия: един неуспешен съдебен процес твърди, че пропускът е дискриминационен, защото третира неваксинираните хора по различен начин без основателна причина. Супермоделът Даутцен Крус обяви в Instagram, че няма да бъде „принудена да се ваксинира“ или „принудена да доказва здравето си, за да участва в обществото“. Но противопоставянето на пропуска в Нидерландия изглежда е по-скоро въпрос на принцип, отколкото на практичност.

Бетани Бел: Докато много австрийци приветстваха пропуските като стъпка към повече свободи, опозиционната крайнодясна Партия на свободата подкрепя онези, които не са съгласни с мерките. Неговият ръководител Хърбърт Кикъл обвини правителството, че разделя обществото на „добрите ваксинирани и лошите неваксинирани“.

Гай Делони: В столицата на Словения имаше протести всяка сряда през последните седмици и някои включваха насилствени сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разчисти тълпите. Сръбските протестиращи също се чуват в Белград през последните дни – въпреки факта, че пропускът там важи само за барове и ресторанти след 22:00 часа. Един епидемиолог описва този подход като „опит да гасиш пожар с чаша вода“.

Адриен Мъри: Коронапасът на Дания беше договорен от всички парламентарни партии, дори и опозицията, с обещанието, че ще се използва само за ограничено време. И така стана. Проведоха се някои публични протести, но на тях присъстваха стотици, а не хиляди.

Имат ли ефект?

Хю Шофийлд: Ефектът на френския passe sanitaire върху нивата на ваксинация изглежда неоспорим. От началото на август ваксинациите скочиха. Очевидно мнозина, които се колебаеха, решиха, че в името на връщането към нормалния живот е необходимо да се решат. Днес 50 милиона французи са напълно ваксинирани, включително 88,4% от над населението над 12-годишна възраст. А от средата на октомври влезе в сила втора част от националната мярка: краят на безплатните тестове. Passe sanitaire има две възможности: или да покажете доказателство за ваксинация, или скорошен отрицателен тест. С тази втора опция, която сега носи разходи, ще има допълнителен стимул за ваксинация.

Деймиън Макгинес: Германия също отказа безплатни тестове за антигени според правилата си за 3G, така че всеки, който откаже ваксинация, трябва да си плати за тест. Бизнесът вече може сам да избира дали да допуска неваксинирани клиенти вътре, а правилото 2G се разглежда като начин за насърчаване на ваксинацията. Един собственик на кафене в Берлин каза, че е имал само едно възражение от постоянен клиенти: „Току-що му отговорих, че той сам се е изключил от обществото, като е решил да не се ваксинира“, ми каза той.

Марк Лоуен: Нищо не мотивира един италианец така, както заплахата да не може да влезе в любимата си тратория и когато бяха обявени задължителните пропуски, имаше внезапен скок във ваксинацията. Италия има едни от най-високите нива на ваксинация в Европа, като около 82% са получили и двете дози, но този процент се е забавил леко и 40% от работниците в пристанището в Триест все още не са ваксинирани, докато крайнодесните партии ухажват движението на антиваксърите и противниците на пропуска.

Гай Делони: Словения има един от най-ниските нива на имунизация в ЕС и усилията й да внедри система за пропуск първоначално помогнаха за увеличаване на разпространението ваксините. Това беше до момента, в който Конституционният съд спря задължителния пропуск за работещите в обществения сектор. Всички магазини и ресторанти показват известия, напомнящи на клиентите, че се нуждаят от валиден PCT сертификат, както е известно. Но прилагането е неравномерно и официалните инспектори са слаби.

Ще останат ли дълго „зелените сертификати“?

Марк Лоуен: Те със сигурност ще останат в Италия до края на годината, но вероятно в знак на протестното движение, заместник-министърът на здравеопазването каза, че те могат да бъдат „преоценени“ следващата година, ако данните продължат да показват контролируем брой инфекции, ниски хоспитализации и нарастващи нива на ваксини. Правителството казва, че алтернативата на задължителните пропуски са нови ограничения и повечето италианци ще направят каквото могат, за да избегнат нов локдаун.

Адриен Мъри: Пропуските в Дания може да са изчезнали, но COVID е още е тук. Случаите наскоро се повишиха над 1000 на ден и се очаква да се повишат още повече. В ежедневието обаче има малка следа от пандемията, само гелът за ръце на входа на супермаркета. Няма социално дистанциране, рядко се вижда някой с маска за лице и насоките за работа от вкъщи са премахнати в началото на август.

Бетани Бел: От 1 ноември австрийците ще трябва да показват 3G карти, за да отидат на работа. Тази зима ще трябва да покажат сертификатите и ако искат да карат ски. Пропуските ще се проверяват, когато хората купуват билети за ски лифтовете. И има още по-строги планове, при които тестове за антиген вече няма да се приемат – само сертификат за ваксинация, доказателство за възстановяване или отрицателен резултат от PCR тест.

Хю Шофийлд: Първоначалната надежда беше, че санитарният пропуск може да бъде премахнат във Франция от средата на ноември. Това няма да се случи. Правителството предупреждава, че въпреки че ситуацията COVID се е подобрила значително от преди два месеца, все още има рискове от зимно възобновяване. Миналата седмица нов законопроект за здравеопазването премина на първо четене в парламента, което ще направи възможно удължаването на пропуска до юли 2022 г.

Гай Делони: Броят на случаите на коронавирус нараства в Западните Балкани, така че въпреки лошия отговор на пропуските за COVID, правителствата вероятно ще опитат отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *