Сектор „Издирване“ хвана 15 убийци по време на втория локдаун, а Мехмет от Якоруда?

Сектор „Издирване“ откри и залови 15 убийци точно като в хитовия едноименен сериал, изчезнали в периода от втория локдаун през ноември до момента. Криминалистите от Главна дирекция Национална полиция, които работят на територията на цяла България, търсят всекидневно и изчезнали деца, като споделят, че най-често бягат от домове за сираци.

Именно такъв случай беше показан и в „Отдел Издирване“. Тъй като сериалът на Нова тв в момента е хит, „Телеграф“ реши да ви разкаже по какви случаи в действителност работят криминалистите от сектор „Издирване“. Оказва се, че повечето от заснетите сюжети във филма са взети от реалността, включително и за издирван поръчков убиец. „Най-трудно се търсят хора с големи финансови възможности, както и извършители на финансови измами“, разказва пред „Телеграф“ шефът на сектор „Издирване“ в ГДНП главен инспектор Вълкан Вълканов.

Един от 15-те заловени убийци е Любомир Лозанов, който беше открит чак в Италия. Случаят започва с изчезване на приятелката му Антония, като издирвачите първо започват да търсят нея по молба на майка й. След няколко месеца разбират, че тя е убита, нарязана от приятеля си Любомир, а части от тялото й са в куфар, закопан в землището на радомирското с. Николаево. Разследващите разбират, че мъжът е избягал в Италия и започват съвместно да го издирват с италианските си колеги. В началото на годината Лозанов беше задържан.

Друг убиец, открит в периода от втория локдаун досега, е бившият македонски полицай Игор Спасов. Той беше търсен за убийство на протестиращ в Скопие, за което има издадена 14-годишна присъда. Спасов се криеше при гаджето си в кв. „Младост“, но полицаите го спипаха след сигнал за домашно насилие, тъй като я биел. Заедно с германските служби нашите издирвачи стигнаха и до българин, търсен за опит за убийство в Германия. Мъжът бил спипан в София. Сектор „Издирване“ се включил и в търсенето на убийците от Негован, които бяха разчленили семейство, а останките им бяха натъпкали в бидони (виж карето).

Точно като в „Отдел Издирване“ и наемния килър Цайса криминалистите успяха да заловят опитен наемен убиец. Случаят нашумя м.г., когато в Бургас беше арестуван украинският килър Олексий Масколенко Левин, издирван в цял свят с червена бюлетина на Интерпол. Той е обвинен в родината си, че е организирал покушението със сярна киселина върху известната правозащитничка Катерина Гандзюк, която загина от раните си. Интересното е, че килърът дори променил походката си и външния вид, за да заблуди издирвачите, но без успех.

Сериозен брой от случаите на сектора са свързани и с изчезнали деца. В периода от ноември м.г. до момента за издирване са подадени близо 1600 малолетни и непълнолетни, обясни главен инспектор Вълканов. По думите му някои бягат от насилие в семейството, други от социални домове. Никой от сектора му няма да забрави обаче мистериозното изчезване на 2-годишния Мехмет в Якоруда. Тогава близките лансираха версията, че някой може да го е отвлякъл.

Няколко служби се включват в разнищване на случая, който приключва успешно денонощие по-късно. Малкото момченце успяло да извърви 2 км планински терен, докато случайно го пресреща горски. Детето е без чорапи, по гащички, с издрани ръце и крака, но живо и здраво.

Сектор „Издирване“ има и случай с 16-годишно момиче, което на практика търсят през няколко седмици. Девойката има майка, но бяга и от нея, сменя и различни социални домове. При едно от последните й намирания се прави среща със социалните. Тя обещава да не бяга, връща се у дома. Десет дни по-късно отново е обявена за издирване. За последните няколко месеца тази процедура е повторена 16 пъти.

Не са малко и случаите на издирвани изнасилвачи и педофили. „Не сме правили профил на извършителите, но прави впечатление, че тези хора се укриват, като използват помощ от хора, с които са се запознали наскоро. Те не търсят помощ от близки и семейството, както друг тип криминално проявени. Директно късат връзката с жени или деца, ако имат такива, или с майки и бащи“, издаде шефът на сектор „Издирване“. По думите му този вид престъпници се доверявали за помощ на хора, с които се запознали случайно и които нямат представа от миналото им. Главен инспектор Вълканов посочи още, че най-трудно се търсят финансови аферисти и хора с много пари, тъй като използват целия си ресурс, за да се скрият в чужбина. Един от последните случаи бил на измамник, който мамел банки и финансови институции.

14 000 свидетели се изпариха

Най-големият брой подадени за издирване за лица са от категорията „свидетели“. Това са хора, които са призовани по различни дела, или такива, на които трябва да се връчват призовки, но не са открити на адреса и са обявени за изчезнали. Техният брой към момента е близо 14 000 души, които на практика затормозяват работата по сериозните случаи на изчезнали хора.

Шефът на сектор „Издирване“ в ГДНП Вълкан Вълканов: Денят ни често започва и свършва с колегите от „Убийства“

„Мога да кажа, че едно от нещата, по които си прилича работата ни и тази, показана във филма, е, че често денят ни започва и свършва с колегите от сектор „Убийства“, коментира шефът на сектор „Издирване“ в ГДНП главен инспектор Вълкан Вълканов. Това се случва, когато се търси човек, за когото се предполага, че е станал жертва на убийство. Именно такъв е примерът с двойната касапница на треньора по борба Йордан Атанасов и жена му Марияна. Те бяха открити разфасовани, а останките им разпределени в бидони и потопени в езерото край Негован.

„Тогава се впрегна целият ресурс. Работихме заедно със сектор „Издирване“ от СДВР и съвместно със секторите „Убийства“ в столичната дирекция и в ГДНП“, припомни Вълканов. Двойното убийство извършиха строителните работници Георги Нанчев и Пламен Шляпашки, тъй като очаквали, че ще вземат 70 000 евро от пенсионерите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *