Секретен сътрудник Тукидид, резидент Йордан и 2-ма щатни на ДС сред кандидатите в Благоевград и Кюстендил

Секретен сътрудник Тукидид, резидент Йордан и 2-ма щатни на ДС сред кандидатите в Благоевград и Кюстендил

Само 1 от общо 277-те кандидат-депутати, между които ще избират жителите на Благоевградска област на предстоящите парламентарни избори, е с агентурно досие, разкри Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

От общо 5962-ма мераклии от цялата страна за депутатска банка в 45-ото НС тя провери 2620 души, тъй като останалите 3342-ма не подлежат на проверка заради възрастта си, и отвори досието на Трендафил Атанасов Митев. Същият е водач на 9-членната листа на КП ,,Движение Заедно за промяната“ в Благоевград. 71-годишният софиянец, който е председател на Македонския научен институт и професор по политология в УНСС, е бил секретен сътрудник на ДС и е подписвал сведенията си с името на древногръцкия историк и военачалник Тукидид. Поради неособената популярност на псевдонима си или за по-голяма конспиративност често е подписвал докладите си до ДС и с „Тукидад“ и „Тукидит“. Според данни на комисията Митев е продължил агентурната си дейност и след 10.11.1989 г., но няма информация дали и кога е снет от отчет.

В кюстендилските листи комисията по досиетата отвори 3. Кюстендилецът Бойко Любомиров Клечков, който е областен лидер на БСП в областта, е бил щатен служител на ДС, а през 1983 г. е назначен за разузнавач. В момента той е кандидат за народен представител в 10-и МИР – Кюстендил и е на второ място в червената листа, пише в. „Струма“.

72-годишният Емил Добрев Динев, също от града под Хисарлъка, е работил за управление „Международни връзки“ на ДС между 1983 и 1990 г. На предстоящите избори той ще се бори за гласовете на съгражданите си от листата на КП „Патриотична коалиция воля – НФСБ“.

Последният с досие сред кандидат-депутатите е 69-годишният софиянец Стоян Генчев Стоянов. Той е осъществявал сътрудничество на ДС в Софийския затвор през 1986-1988 г., а работният му псевдоним е бил резидент Йордан. Стоянов, който беше заместник-министър на здравеопазването през 2008 г., е в листата на ДПС в Кюстендил и в 24-и МИР в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *