Седмица преди вота: ГЕРБ е №1, БСП изостава с 3%, Слави е №3…

Седмица преди вота: ГЕРБ е №1, БСП изостава с 3%, Слави е №3…

Остава седмица до редовните парламентарни избори и вече изтече поредната стъкмистика. Според последното проучване на „Маркет Линкс” дистанцията между основните политически играчи се запазва.

ГЕРБ водят, на второ място са БСП, като социалистите изостват с 3%, трети са „Има такъв народ“ и ДПС. Шанс да влязат в новото Народно събрание имат и „Демократична България“. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба.

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от Би Ти Ви и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната, в периода 18 – 25 март 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили, т.е., прогнозата е доста условна.

Социологът Добромир Живков обясни в „Тази сутрин“, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

„Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни Живков.

Той уточни, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души.

Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%).

„От години алармираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател“, каза социологът.

Той обясни, че цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *