Северна Корея се разсърди на САЩ: Няма да водим преговори

Северна Корея отхвърли възможността за преговори със Съединените щати, докато американците не се откажат от враждебната си политика, предадоха световните агенции. Високопоставен севернокорейски дипломат каза, че САЩ са се опитали наскоро да установят контакт.

Първата заместник-министърка на външните работи Цой Сон-хи обаче нарече американската инициатива „евтин трик“ за печелене на време и на общественото мнение, който няма да получи отговор, докато Вашингтон не прекрати враждебните си политики към Пхенян. Тя посочи конкретно военните учения и санкциите.

„Това, което чуваме от Съединените щати (след идването на власт на администрацията на новия президент Джо Байдън), са само безумната теория за заплахата от Северна Корея и неоснователната реторика за пълна денуклеаризация“, подчерта Цой.

Северна Корея излезе с този коментар в момент, когато държавният секретар и министърът на отбраната на САЩ – Антъни Блинкън и Лойд Остин, са на посещение в Южна Корея. Преди това двамата бяха в Япония, а по-късно днес Блинкън ще разговаря в Аляска с най-високопоставените китайски представители в областта на външната политика.

Вчера в Южна Корея държавният секретар на САЩ обвини Севера в „системни и широко разпространени злоупотреби срещу собствения си народ“. „Съединените щати и техните съюзници са ангажирани с прекратяването на севернокорейската ядрена програма“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *