Северна Корея забрани за 11 дни смеха и алкохола

Северна Корея забрани за 11 дни смеха и алкохола

Гражданите на Северна Корея получиха забрана да се смеят или да пият в продължение на 11 дни по повод десетата годишнина от смъртта на бившия лидер Ким Чен Ир. Държавните органи наредиха на обществеността да не проявява никакви признаци на щастие, докато страната отбелязва кончината му, съобщава „Дейли Мейл“.

Ким Чен Ир управлява Северна Корея от 1994 г. до смъртта си през 2011 г., а след това е наследен от третия си и най-малък син, настоящия лидер Ким Чен Ун. Сега, десет години след смъртта му, севернокорейците са принудени да спазват 11-дневен период на траур, в който не им е позволено да се смеят или да пият алкохол. „По време на траура не трябва да пием алкохол, да се смеем или да се занимаваме с развлекателни дейности“, заяви пред Радио Свободна Азия (РСА) севернокореец от североизточния граничен град Синуиджу.

По думите му, на севернокорейците не е позволено да пазаруват хранителни стоки на 17 декември – годишнината от смъртта на Ким Чен Ир. Той добави: „В миналото много хора, които са били хванати да пият или да са в нетрезво състояние по време на траурния период, са били арестувани и третирани като идеологически престъпници. Те са били отвеждани и никога повече не са били виждани. Дори ако член на семейството ви умре по време на траура, нямате право да плачете на глас и тялото трябва да бъде изнесено след края му. Хората не могат да празнуват дори собствените си рождени дни, ако те попадат в периода на траур“.

Ким Чен Ир умира от сърдечен удар на 17 декември 2011 г. на 69-годишна възраст, след като управлява страната в продължение на 17 години в условията на жестока и репресивна диктатура. Докато траурният период, който се провежда всяка година, обикновено е 10 дни, тази година той ще е 11 дни, за да се отбележи десетата годишнина от смъртта му.

Друг източник, жител на югозападната провинция Южен Хванхе, заяви, че на полицейските служители е казано да следят за хора, които не изглеждат подобаващо разстроени по време на траурния период. Той заяви пред РСА: „От първия ден на декември те имат специално задължение да се справят с тези, които вредят на настроението на колективния траур. Това е едномесечно специално задължение на полицията. Чух, че служителите на правоприлагащите органи изобщо не спят“.

Три поколения Ким управляват Северна Корея, откакто Ким Ир Сен създава страната през 1948 г. Когато той умира през 1994 г., най-големият му син, Ким Чен Ир, наследява властта. Ким Чен Ун е третият и най-малък син на Ким Чен Ир и поема властта след смъртта на баща си през 2011 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *