Сделки с коли и е-търговия „светват“ в данъчните декларации

Доходите от продажби в интернет и сделките с автомобили влизат в автоматично попълнените от Националната агенция за приходите (НАП) данъчни декларации. От утре електронната услуга за предварително попълнените годишни документи за облагане доходите на физическите лица ще бъде пусната.

Тази година заради Великденските празници подаването на данъчните декларации ще приключи не на 30 април, а на 5 май. Както и преди, отстъпката от 5% се ползва за подадени по интернет данъчни декларации до 31 март заедно с платен данък и липса на други данъчни задължения.

Ако сме продавали лични вещи, като продажбата не е свързана с търговска дейност, приходите не подлежат на облагане. Ако става дума за електронни търговци обаче,

доходите от тези продажби ще бъдат обложени с 15% налог

Данъчните ползват различни източници, като основно се следят наложените платежи. Така от НАП се надяват, че мнимите търговци ще се регистрират като еднолични търговци или търговско дружество, защото като фирми може да си намалят данъчната основа с редица разходи.

Новото тази година е, че в декларацията освен доходите по трудов договор, хонорари и граждански договори, доходите от наем при отдаване на имот на юридически лица и земеделски субсидии за пръв път ще бъдат включени още данни за получени суми от наложени платежи и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца.

Друга новост е облекчението за физическите лица, които през годината са направили подобрения и ремонт в собствените си жилища. Тези лица могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта или подобренията.

Сумата, която може да бъде приспадната, е до 2000 лв.

реално облекчението е до 200 лева.

Данните за отдаване на имоти под наем на физически лица обаче няма да се попълват предварително от данъчните служители. Ангажимент на наемодателите е да декларират този доход.

Въпреки улеснението с предварително попълнените данни това не освобождава от отговорност деклариращия доходите, който трябва да провери дали вече попълненото е вярно и ако не е, да го коригира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *