Сделките: Търсят се ремонтирани и обзаведени апартаменти

Най-бързо намират купувачи за качествени имоти ново строителство и за ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Купувачите във високия и средния сегмент от пазара на имоти имат голям избор, но обмислят внимателно покупките си. Те не бързат да сключват сделка, а правят по няколко огледа преди да изберат най-подходящия за тях имот.

Сделките, които се реализират с 1-2 огледа, вече са рядкост. Купувачите добре обмислят всяка стъпка преди да предприемат действия за реализиране на сделка и предпочитат да погледнат възможно най-много имоти.

Пазарът на имоти е добре балансиран по отношение на търсене и предлагане. Цените на качествените имоти в престижни квартали ще нарастват най-много. А поскъпването ще бъде плавно, смятат експертите. Преобладаващата част от сделките в столицата са с двустайни и тристайни апартаменти. А в Пловдив съществена част от реализираните сделки е с къщи, предимно в близост до града.

В София най-много сделки има в квартали, където има ново строителство, като например Лозенец, Кръстова вада, Малинова долина, Младост, Овча купел и Манастирски ливади. Нараства интересът и към жилища близо до линиите на метрото.

Мъж на около 40 години от сферата на финансите, търговията или IT е профилът на най-активният купувач на имоти, пишат консултантите. Обичайно той реализира покупката с ипотечен кредит, покриващ между 50% и 80% от стойността на жилището. Най-често срещаният мотив на купувачите е покриване на жилищни нужди, замяна на старото жилище с по-голямо и на по-добра локация.

Инвестиционните сделки формираха около 20% от всички покупки, посочват консултантите. Инвестиционно настроените хора продължават да бъдат активни на пазара на имоти, макар техният дял от общия брой на купувачите да намаля. Има хора, които продължиха тренда от предходните години да купуват в ранен етап на строителство пакети от няколко апартамента и след това да ги продават след получаване на разрешение за ползване. Строителните предприемачи предлагат гъвкави схеми за плащане при новото строителство, което допълнително дава тласък на пазара на имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *