Сблъсъци в Рим на протест срещу Covid мерките

В редица италиански градове се провеждат протести на представители на различни търговски дейности, затворени заради пандемията. В столицата Рим се стигна до сблъсъци.

Протестът в Рим се проведе пред сградата на Камарата на депутатите на италианския парламент. В голямата си част участниците не бяха с предпазни маски.

Слово произнесе известният изкуствовед и бивш политик в различни партии и настоящ кмет на селището Сутри в област Лацио Виторио Згарби. Той разкритикува остро ограниченията срещу пандемията.

Протестиращите изказваха недоволство срещу управляващите.

Стигна се до сблъсъци, при опит на демонстрантите да разкъсат полицейския кордон, замеряйки го с бутилки и димки. Има задържани.

Протестът бе организиран от сдруженията на едноличните собственици под лозунга: „Всички заедно срещу затварянето”, което според тях е въпрос на оцеляване.

Лозунгът на протеста е: „Всички заедно срещу затварянето“.

„Това е въпрос на оцеляване“ , казаха от координационният му център , от който Марина Джейрола поясни, че „се демонстрира срещу затварянето и срещу здравния министър Сперанца, довел до съсипване продуктивната система на страната , състояща се от малки предприятия“.

Собствениците на различни заведения за обществено хранене казаха, че утре ще отворят и не ги интересува глобата от 400 евро.

„Не искаме да нарушаваме закона, но ни принуждават да го направим“ , каза Емануеле Маранцана, ръководител на хотелиерското бизнес движение МIO. „Искаме да се върнем към управлението на нашите дейности и ще го направим“, уточни още той.

По данни на Националния статистически институт ISTAT за една година от началото на пандемията ограниченията и мерките са предизвикали безработица за близо 1 милион души. Безработицата до 24-годишните е почти 32%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *