Сатовчанин пусна собствена криптовалута, събира 4 млн. лв. за супербърз електромобил

Мечтателят от сатовчанското с. Туховища Ахмед Мерчев, който от 6 г. работи по собствен проект за електрическа хиперкола Alieno, обяви собствена криптовалута. Кръсти я Alieno мултичейн токен и от няколко дни я предлага на цена от 1 USD за брой в официалния си онлайн магазин. Началната ликвидност на токена се осигурява от компютър, наречен Alieno Acrypto, който наподобява криптоферма.

Криптовалутата в момента е налична в 16 блокчейна, във всеки от които са издадени по 1 милиард Alieno токени, предвид очакванията на създателя им Alieno да се превърне в компания с оценка от над 1 милиард USD.

Чрез новата криптовалута Мерчев се надява да събере пари за завършване на първия етап от строителството на производствената фабрика в Туховища, където твърди, че ще произвежда хиперколите, пише „Струма“.

Във фабриката си в бившата гранична застава на с. Туховища конструкторът е обявил, че ще изгради огромни специализирани производствени халета с обща разгъната застроена площ от около 12 дка, в които ще се извършва началното производство на ALIENO.

До момента върху терена, който е общо 15 дка, е направено само заравняване, но на 23 февруари 2021 г. сатовчанлията развя над фабриката българското знаме, като го качи на пилон над 13 метра.

Мерчев поддържа уебсайт с лъскави снимки на бъдещото автомобилно чудо и твърди непрекъснато, че напредва. Идеята му е да произвежда само по няколко десетки хиперколи годишно, които ще се правят по предварителна заявка на клиента и ще се транспортират до дома му в специализирани ремаркета, защото иначе ще им е невъзможно да стигнат до асфалт по черния път, който води от селото до фабриката.

За идеята си да произвежда суперколите, които са с доста екстравагантен дизайн и ще достигат до 500 км/час /двойно повече от Теслата на Илон Мъск/, Ахмед обяснява, че му хрумнала в края на 2015 г. в родното му село Слащен и още на следващата година се заел със смелото начинание да създаде от нулата бранд за електрически хиперколи, които да се проектират, разработват и произвеждат изцяло в България, при това в родния му край, с цел развитието на региона и околността. Избора на Туховища за място на бъдещото производство Мерчев обяснява с наблюдението си, че хората в този край през последните десетилетия били систематично подлагани на социален, духовен и икономически геноцид от собствената си държава България.

„Цялата дейност по изграждането на ALIENO се извършва с частни инвестиции благодарение на огромните лични усилия на екипа ни. Същевременно държавата България е съсредоточена в систематично безумно и колосално разхищение на средствата на българските данъкоплатци по всевъзможни методи и престъпни схеми, от които дори и мафията има какво още да научи. Говори се за нуждата от бизнеси, създаващи продукти с висока добавена стойност, но до момента държавата разбира под това само възможност да краде с по-високи маржове от сегашните. Предлагат се стимули на чужди производители да започнат производство в България, вместо да се подкрепят малкото български производители и да се поощрява възникването на нови, които в най-лошия случай по абсолютно нищо не биха отстъпвали на чуждестранните. Българите сме един от най-древните народи с история, черти и капацитет, достойни за уважение и пример, а в някои случаи и за възхищение дори, но сме на път сами да се затрием, ако продължим да позволяваме единични природни недоразумения в човешки облик да определят настоящето и бъдещето ни”, мотивира начинанието си Ахмед Мерчев.

Заради бавните темпове, с които реализира идеята си, той все пак си дава сметка, че не може да гарантира докъде ще стигне в тази реализация и още колко време ще му е необходимо за създаване на първата хиперкола, която всъщност трябваше да се появи на бял свят през 2021 г. По тази причина напоследък в коментарите му все по-често се промъква застраховката, че упоритостта му поне ще е добър пример за младите, което е задължително условие промяната към по-добро все някога да се случи.

Иначе казано – има сериозна вероятност в бившата гранична застава на Туховища никога да не бъде произведен дори прототип на кола с мощност 2000 к.с., която ще изминава с едно зареждане 1020 км, ще се задвижва от батериите с капацитет между 60 и 180 kW/h и ще струва около 750 000 евро. Нещата могат да се променят само ако криптовалутата стане много търсена стока, макар че по последни сметки на Мерчев са му необходими поне 4 млн. лв., за да построи нужните му халета, да ги оборудва с техника, да си намери първия клиент и след 30 месеца да произведе за него първата кола-чудо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Илко Стоянов поиска държавата спешно да възстанови Покровнишкия мост
Next post Благоевградски полицаи закопчаха въоръжен до зъби столичанин