Само 6000 българи на исторически туризъм за 3 март

Едва 6000 ще са пътуванията до различни културно-исторически забележителности в страната във връзка с националния празник 3 март. Пътуващите с цел, различна от туризъм, се очаква да са около 25 000 души. Това съобщиха от Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ).

Броят на родолюбците, потеглящи на път за Деня на Освобождението, през тази година обаче е драстично по-нисък от прогнозния за 2020 г. Бърза справка показва, че през миналата година българите и чужденците, които са посетили паметници и музеи, свързани с 3 март, или някоя от останалите исторически забележителности в страната, са били близо 100 000 души. Заради ограничителните мерки, въведени по границите,

за тазгодишния национален празник у нас не се очакват чуждестранни гости.

Нашенците, решили да спазят традицията и да развеят българския флаг на някоя от забележителностите в страната, пък могат да предприемат единствено индивидуални пътувания, а не организирани такива.

Припомняме, че вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова съобщи, че “екскурзиите и пакетните пътувания също ще могат да се осъществяват от 1 март”. Въпреки зелената светлина на туроператорите ще са им необходими поне 20 дни, в които да изготвят оферти за пътувания и да ги популяризират сред туристите.

В деня на националния ни празник туристите

могат да избират между 1500 обекта

свързани с Руско-турската освободителна война,

които да посетят. Вероятно най-известният от тях е паметникът на Шипка. Преди дни обаче от община Габрово обявиха, че отменят традиционния църковно-военен ритуал, а също и организирания автобусен транспорт до историческия връх. Според доц. д-р Ангел Кунчев струпването на големи групи хора от различни населени места

крие риск от разпространение на COVID-19,

заради което провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно.

Макар официалното честване да е отменено, хотелите в близост включват поход до Шипка в своите оферти за празника. Така например ще броим 96 лв. на човек за две нощувки с включени закуски и вечери в местността Узана, екскурзията също влиза в цената. Предлагат се и различни варианти за активна почивка като каране на ски, а също и възможност за обиколка на местността с моторна шейна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *