Само 43 месопреработватели с разрешение за стандарт „Стара планина“

Само 43 месопреработвателни предприятия у нас имат разрешение да слагат на продуктите си логото на стандарта „Стара планина”, съобщават от браншовата организация. Стандартът гарантира високо качество на месните продукти, но спазването му не е задължително.

Стандартът за месни продукти „Стара планина“ бе въведен преди повече от 10 г. беше въведен“, за да направи видими за потребителите онези компании, които влагат в колбасите си месо вместо соя и други протеинови заместители. Стандартът определя изисквания и за максималното количество на използвана сол и други добавки при колбасите. Разрешението за използването му се дава след съответни проверки от Агенцията по храните.

С годините беше утвърдена практика в детските градини и училищата да се предлагат само местни продукти създадени „Стара планина“. Интересът от колбасарските фирми към стандарта беше променлив през годините.

На страницата на БАБХ има списък с 80 предприятия с право да работят по правилата на „Стара планина“. Немалка част от тях обаче са прекратили договорите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *