Само 1% от българите оглеждат и купуват имоти онлайн

Само около 1% от българите оглеждат и купуват имоти онлайн. Това каза в ефира на БНР председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) Добромир Ганев.

„В България сме все още консервативни по отношение на извършването на сделките онлайн. Между 95 и 99% от потребителите у нас, които закупуват жилищни имоти, предпочитат да направят поне един оглед на живо. Това е логично, тъй като в този имот те ще прекарат дълъг период от живота си”, коментира Ганев.

Онлайн-сделките с имоти обаче не са нещо ново за България. „Такъв вид сделки се случваха най-много по времето на инвазията на английските граждани в периода между 2005 и 2009 година”, поясни брокерът.

Пандемията беше катализатор за много от фирмите на имотния пазар за да се развият технологично. Все по-разпространени стават виртуални и видео-огледи и отдалечено подписване чрез квалифициран електронен подпис. За да е всичко изрядно обаче, е необходима регулация на имотния пазар, според Добромир Ганев. Такава в България все още няма, въпреки многократните опити на сдружението „Недвижими имоти” да бъде прокарана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *