Сакария и Тараклъ – белите дробове на Истанбул

Всеки който е посещавал турския мегаполис Истанбул поне веднъж се е чудил как местните отмарят и бягат от така любимата на туристите смесица от култури, миризми, цветове и емоции. Къде се крият от жегите, докато любопитните тълпи се редят на опашка пред Света София, Синята джамия или цистерната Йеребатан? Къде водят децата си да играят сред природата и организират любимите си пикници с вкусни шишове от меса и задължителния турски чай под сянката на многовековни дървета? С удоволствие ще открехнем вратата пред отговорите на тези въпроси и ще ви представим региона Сакария и обявеното за едно от най-добрите места за селски туризъм от Световната организация по туризъм села със запазена османска архитектура и автентична атмосфера – Тараклъ.

Област Сакария и село Тараклъ се намират на под 3 часа път от центъра на Истанбул. Естествено, времето е приблизително, предвид огромния трафик в многомилионния град. За да стигнете до тях минавате по втория мост, който свързва Европа и Азия, покрай азиатското летище на Истанбул Сабиха Гьокче и следвате навигацията.

Село Таракли има малко под 7000 души население и едно от четирите места в Турция, в които можете да се насладите на типичната османска архитектура и почти непокътната атмосфера през вековете. Другите три са малко по-известни – Шириндже край Кушадасъ, Джумалъкъзък край Бурса и градчето Сафранболу.

Според Световната организация по туризъм обаче именно Тараклъ е единственото село в Турция, което заслужава честта да бъде обявено за най-доброто за туризъм. И причините за това ви стават ясни веднага щом стигнете до него. В Тараклъ все още липсват тълпите от туристи, които вероятно ще срещнете на другите три места. Автентичността в съчетание със запазената османска архитектура и дружелюбните местни хора, които рядко говорят английски, но общуват на международния език на усмивките и гостоприемството.

Село Тараклъ е разположено в тясна долина, заобиколено между хълмове, по Пътя на коприната. От мястото, където се е извисявала местната крепост, буквално на две минути над центъра, можете да се насладите на панорама на старата част от селото – с джамията от 16 в., площада, на който се веселят младежи и семейства и свири уличен музикант на тамбура, на тесните улички, част от чаршията и на запазените къщи от 19 век.

Сред забележителностите в селото, които можете да посетите са над 5-вековния чинар, покрай който вероятно ще влезете, влизайки в селото.

Впечатляваща е и джамията Юнус паша, която е построена през 1517 г. от едноименния везир, който е служил на деветия султан на Османската империя – Селим I. Куполът на молитвения дом е изграден от олово. И днес мъжете се молят на първия етаж, а дамите се качват над тях, като че ли няколко стъпки по-близо до Бога и до оловния купол на джамията.

Сред сувенирите, които можете да си купите от Тараклъ са всякакви дървени изделия, изработени от бук. И тъй като името на селото идва от „тарак“ или гребен, със сигурност чудесен подарък от мястото би бил дървен гребен, нашарен с красиви цветя, каквито можете да намерите на чаршията. Или пък дървена лъжица, дъска, кошница или каквото още ви привлече погледа.

Хотелите в селото са предимно бутикови и се помещават в стари османски къщи. В един от местните конаци например историята и модерността си дават среща .. в банята. Тъй като за да стигнете до нея от стаята си просто трябва да отворите долапа в стената. Усещането да чувате стъпките си по пода, който е видял как се сменят столетията е повече от романтично, а самите хотели приличат и на музеи заради запазените стари вещи и мебели, от които можете да се запознаете с бита на Тараклъ през вековете.

Платото Карагьол, което се намира на 20-ина километра от Тараклъ е сред любимите места за прохлада, пикник, барбекю и риболов от местните. То е покрито с бор, бук, ела и дъб и е известно с лечебния си въздух, богат на кислород и с вкусната си студена планинска вода. Край едноименното езеро можете както да паркирате къмпинг или каравана, така и да разпънете палатка. На повечето подобни места в Турция има изградени джамии, бани, тоалетни и дори барбекюта с пейки и беседки, така че да се чувствате максимално комфортно.

В близост до Тараклъ се намира и живописен водопад, до който се стига след около 700 метра стръмно слизане. Той носи непретенциозното име Şelale или простичко „водопад“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Пълен обрат със Сашо Кадиев и гаджето му: Ива с друг по халат в 5-звезден хотел
Next post НАСА откри космически кораб, 25 пъти по-голям от Земята