Русия е готова да даде 50 млн. дози „Спутник“ на ЕС

Русия ще може да достави в Европейския съюз 50 милиона дози от ваксината „Спутник V“, ако Европейската агенция по лекарствата одобри препарата. Това обяви днес ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев. Дмитриев уточни, че доставките може да започнат през юни. По-рано в здравната комисия депутатите у нас решиха, че ваксината може да се ползва, но само ако е била одобрена от Евроагенцията по лекарствата.

„Ще предоставим на Европейската агенция по лекарствата всички необходими данни за ваксината, която вече е одобрена в повече от 40 страни по света“, посочи той и добави, че партньорството трябва да е по-важно от политиката.

Две страни от Евросъюза – Унгария и Словакия – одобриха ваксината без да чакат становището на Европейската агенция по лекарствата.

Разработеният в Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ препарат бе регистриран в Русия през август миналата година по ускорена процедура. Това породи скептични реакции сред експертната общност в страната и чужбина.

Миналия месец авторитетното научно списание „Лансет“ публикува резултатите от третия заключителен етап на клиничните изследвания, според които ефективността на ваксината е почти 92%.

Освен „Спутник V“ в Русия са регистрирани още две ваксини срещу COVID-19: „ЕпиВакКорона“ на Новосибирския център по вирусология и биотехнология „Вектор“ и „КовиВак“ на Федералния център за изследване и разработка на имунобиологични препарати „Михаил Чумаков“ на Руската академия на науките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *