Румънци ни изкупуват пипера направо от полето, в Гоце Делчев го продават от врата на врата

Румънци ни изкупуват пипера направо от полето, в Гоце Делчев го продават от врата на врата

Червени камби, внос от Полша, удариха 5,50 лв. за кг в супермаркет в столицата. Червен пипер в касетка пък се предлагаше за 3,99 лв., докато зеленият на по-ниска цена от 2,69 лв.

Справка с цените показва, че пиперът двойно поскъпва до щанда, защото червеният пипер, в зависимост от качеството, варира на едро между 2 и 2,80 лв. за кг., съобщава „Телеграф“.

Екатерина Кирчева, производител на зеленчуци от Каварна, разказа, че продава на едро червената си капия на борсата във Варна на 1,60 лв. за кг. „При това моите са от най-скъпите, има колеги, които получават за чушките си по 1,30 лв. килото, а някои и по 1 лв. Зависи не само от качеството, а от това дали имат пазар и са принудени да продават по-евтино, за да не им залежават зеленчуците, обясни градинарката.

Тя потвърди, че продължават да идват румънци и да купуват български пипер направо от полето. Избират най-доброто качество и плащат по 60-70 евроцента килото.

Сабахтин Ибишев от района на Гоце Делчев пък обикаля селата с бусче и продава пипера си на място. Той е от малкото производители на куртовска капия и я предлага между 1,50 и 2 лв. на импровизирани пазари в района. Нямам количества, за да снабдявам големите магазини, обясни той.

Според Екатерина Кирчева и Сабахтин Ибишев все още има добра реколта въпреки сушите, но пиперът започва да цъфти по-слабо. Възможно е, ако няма слани да има до късна есен, но това зависи от времето според производителите. Кирчева каза, че реколтата от домати вече върви към своя край.

И е напълно възможно леко да се покачат цените. В момента тя ги продава на борсата във Варна. Цените на доматите консерва са между 1,10 и 1,20 лв. килото, въпреки че това лято е имало дни, в които е падал на 80 ст. за кг.

Любопитно е да се види, че в Хърватия, която наскоро прие червените чушки, по пазарите в момента са между 1 евро и 2 евро, значително по-евтини от тези на българските щандове. За това показа и разказа в поста си във Фейсбук журналистът Йордан Мичев, който в момента се намира в балканската страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *