Румен Томов: Ще се кандидатирам отново за кмет!

След решението на съда отиваме на нови избори, аз ще се кандидатирам отново, за мен са гласували 19 000 жители и не мога да подведа тяхното доверие. Формулата за мен е независим кандидат, подкрепен от политически партии. Нямам основания да смятам, че няма да ме подкрепи БСП, но съм отворен и към други партии да ме подкрепят. Това каза на брифинг Румен Томов, който бе отстранен от поста кмет на община Благоевград с решение на Върховния административен съд.

Той не допуска БСП да издигне друг кандидат, макар че това не е невъзможно. Томов ще приеме подкрепа от всички партии, които са склонни да подкрепят неговия начин на управление на общината и това, което върши с екипа му за Благоевград.

Според него за година и половина успял с екипа си да преобърне общественото мнение, да обърне управлението към хората, с много усилия накарали фирмите да участват в обществените поръчки, защото в началото на мандата питали има ли смисъл да участват.

Правомощията на Томов са прекратени след решението на Върховния административен съд.

По този начин не може да упълномощава своите заместници да се подписват вместо него. Това ще доведе до трусове в близките дни. Поне до решението на Общинския съвет да избере един от заместниците му за временно изпълняващ длъжността кмет.

Томов отново завъртя познатия рефрен, че решението на ВАС не е съобразено със становището на Конституционния съд, който казва, че в рамките на един месец трябва да се предприемат действия за заличаване на участието му във фирмата, т.е. да е изразена волята на човека. Той подчерта, че системите в България така трябва да работят, че когато един и същи казус се разглежда, то решенията да бъдат едни и същи. А не един кмет да остава на поста си, а друг да се отстранява. Така се нарушава доверието в съдебната система и това е една от причините да има протести лятото на миналата година.

„60% от гражданите искат промяна на съдебната система и нейното реформиране, за да може гражданите да са максимално защитени. Аз не мога да коментирам решенията на съда дали е политическо или не, много съм изненадан, но продължаваме напред борбата“, каза още Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *