Румен Радев стартира консултациите с партиите днес

Президентът Румен Радев стартира днес консултациите с парламентарните партии , преди да се стигне до връчването на мандата за съставяне на кабинет. Всички срещи ще са в рамките само на един ден, като започват още от 9.00 часа с ГЕРБ и приключват в късния следобед с „Изправи се! Мутри вън“.

Премиерът в оставка Бойко Борисов обаче няма да бъде на консултациите, като ще изпрати от ГЕРБ вицепремиерът Томислав Дончев, шефката на парламентарната група Десислава Атанасова, както и Даниел Митов, който ще бъде посочен за министър-председател в новия кабинет. От ГЕРБ вече заявиха, че са готови със става. Най-големият въпрос е дали „Има такъв народ“ ще са готови да съставят правителство или ще върнат мандата, ако НС не одобри това на ГЕРБ.

Междувременно през уикенда ГЕРБ скочиха на ИТН заради поправките в ИК, с които искат смяната на ЦИК, а новата комисия да се назначава изцяло с указ на президента, след консултации с партиите. Според депутата от ГЕРБ Тома Биков ИТН искат пет месеца преди изборите за президент да сложат ЦИК под контрола на държавния глава. Пояснява, че ако това го бяха направили те, е щяло да предизвика мощна буря.

На свой ред неговата колежка Анна Александрова пък заподозря, че целта на ИТН, ДПС, БСП, ДБ, ИМВ е да си осигурят служебна победа на бъдещи избори и да приемат нормативна уредба, която им е удобна. На свой ред шефът на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че те също няма да подкрепят увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. И са против изземване на инициативата на НС.

Иначе БСП официално реши, че ще подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *