Новините

Румен Радев е скептичен: Сегашният състав на ВСС няма да отстрани Иван Гешев

Президентът Румен Радев е скептичен, че настоящият състав на Висшият съдебен съвет ще отстрани главния прокурор Иван Гешев въпреки дадената зелена светлина от Конституционния съд вчера за допустимост на процедура, задействана от правосъдния министър.

„Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морални и в професионални качества и аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение“, заяви Радев пред журналисти тази сутрин.

Радев присъства тази сутрин на връчване на дипломите на новозавършилите лекари от випуск 2021 г. на Медицински университет-София в НДК.

„Аз много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента. За мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод предстоящия разпит в прокуратурата на премиера Кирил Петков.

Той коментира и предстоящото посещение на премиера във Висшата касационна прокуратура. Кирил Петков и шефът на кабинета му Лена Бориславова са повикани по-късно днес за снемане на обяснения по повод думите на министър-председателя, че е споделил с главния прокурор имена на хора, които трябва да бъдат разследвани. Бориславова, от своя страна, е извикана, защото е присъствала на разговора.

На въпрос каква оценка би дал за работата на правителството, държавният глава заяви, че е рано да се дава оценка.

„Правителството работи в една изключително трудна ситуация – каскада от кризи и много тежко наследство от предишното управление“, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *