Румен Петков: Със заклеймяване и омраза политика не се прави

– В „Панорама“ Кирил Петков заяви, че е готов да не бъде министър-председател, ако правителството му падне и на „Продължаваме промяната“ бъде даден нов мандат за съставяне на кабинет. Може би си е взел поука от СДС през 1992 година, когато те твърдо предлагаха Филип Димитров за премиер знаейки, че няма начин да мине, господин Петков?
– Той послъгва, защото първо това означава подаване оставка на правителството и ясна и категорична декларация, че той не е кандидатът. Въпреки че в „Продължаваме промяната“ е много трудно да се каже кой е органът, това си е тяхна работа, но всичко трябва да мине през тази процедура. Защото тяхната партийна структура е ярък израз на партийната патология във вътрешнополитическия живот на страната. При оставка на правителството парламентарната група отива при президента с кандидат-премиер да получи мандата. Иначе другото са приказки.

– Нека направим сравнение между тройната и четворната коалиция. И за двете се каза, че са несъвместими. Четворната – с БСП и „Демократична България“ в нея, тройната в периода 2005-2009 – по исторически причини с БСП, ДПС и НДСВ. Но тройната изкара пълен мандат, четворната се разпадна на шестия месец. Вие бяхте вътрешен министър в тройната коалиция, кой бе онзи фактор, който я удържаше?
– Разумът и ежедневният диалог. Не всичко ставаше пред камерите, не всичко бе водено от пиара, видимо от резултатите след това. И БСП, и НДСВ претърпяха тежки щети, но влизането на България в ЕС беше стратегически избор, който се обуславяше от националния интерес и нито за секунда не беше поставен под съмнение. Аз съм бил участник в разговорите за пълноправното членство. Към България имаше много въпроси -имаше по 20-25 тежки убийства годишно, печатането на фалшиви документи, пътят на наркотика – всички тези проблеми бяха решени от правоохранителната система на страната в периода 2001-2007 година. Така че тогава действително се показа, че националният интерес е над всичко. Докато днес виждаме едно феодализиране и профанизиране в политиката, една изключителна медийна сговорчивост с най-тежките престъпления към българския бит и индустрия – неща, които няма как да не смущават.

– В момента има ли България национален интерес – приемане на еврото, влизане в Шенген, например?
– Не съм убеден, че Шенгенската система реално функционират в последните три години. В резултат на ковид пандемията или истерията – това е друг въпрос – е очевидно, че фон дер Лайен е заинтересована да ни продава ваксини. Това, че страните-членки на ЕС се съгласиха да участват в най-тежки корупционни схеми в новото хилядолетие също е друг въпрос. Но днес ние сме заинтересовани от енергийна сигурност, от гарантиране на историческата и културната идентичност на България, от заемане на ключово място в ЕС с кирилицата. Ако се върнем няколко месеца назад ще видим, че миналата година пропуснахме 1 340 години от основаването на българската държава. За това говорехме само ние от АБВ. Тази година, вместо да изведем Паисий като флагман на българската гордост, ние ме можем да се разберем къде е роден. Т. е. имаме много каузи, които или не можем, или не искаме да видим. Като казвам енергийна кауза това означава социална, икономическа сигурност. И вместо България да бъде стожер и да тегли региона нагоре, през последните години загуби и е на път окончателно да се срине от мястото си на държава, която гарантира енергийната сигурност на региона.

– Как виждате изхода от политическата криза?
– Освен политическа кризата вече е и морална. И аз, и вие сме свидетели и участници всеки по своему в нашия общественополитически живот от 1990 година. Такъв цинизъм, такива обиди, такива заклеймявания от сърце и личностни нападки никога не е имало. Политически сблъсък е имало, доказване на политически тези също. И в тройната коалиция имаше тежки спорове. Но са намирани решенията без това да води до насаждане на омраза, още по-малко личностна. Днес омразата е част от ежедневието. Имам познати, които си организират вътрешни залози за по 5 лева дали следващата седмица всеки ден ли ще се бият в парламента или ще пропуснат четвъртъка! Това ще отвращава все повече хора от политиката и на следващите парламентарни избори, когато и да са те, активността ще бъде още по-ниска. Затова трябва да си дадем сметка, че отговорността е за всички ни, особено за министър-председателя и парламентарните сили. Този тон, който се зададе на омраза и на заклеймяване – така политика не се прави. По наше убеждение изборите не са добро решение.

– Защо?
– Имаме варианти. Първият – за мен той е почти обезсмислен – е с мандат на „Продължаваме промяната“ и техен кандидат за министър-председател. Ако за Кирил Петков властта не е правителственият самолет, с който да кара близки и познати на вечеря в чужбина, той трябва да може да е направи тази крачка. Другото е вкопчване във властта. Очевидно никой няма да направи коалиция с ГЕРБ и вторият вариант е третият мандат да бъде даден на БСП. Това е разумно, защото тя е политическата формация, който не допусна атаки и личностни нападки, а напротив – направи възможното за нормален разговор. Логично е мандатът да бъде връчен на Корнелия Нинова и оттук нататък е въпрос на майсторство и компромиси, за да се гарантира бъдещето на парламента. И в периода 2001-2005 имахме смяна на председателя на Народното събрание – на изключително достойния професор Огнян Герджиков. Имахме и разрояване в парламента, но министър-председателят прояви достатъчно балансираност и отговорност да удържи положението.

Ние услужливо не забелязваме, че сме единствената държава-член на ЕС, която не работи с парите за възстановяване. Всички казват, че трябва да се приемат 22 закона, за да стигнем до парите. Е добре, ако сега разпуснем парламента, българите ще бъдат по вина на министър-председателя лишени от тези пари. Като добавим и изключително високата цена на газа, която се дължи лично на Кирил Петков и Асен Василев, още и инфлацията, ние трябва да си дадем сметка, че действително усилията за формиране на правителство трябва да дадат резултат, който минава през лични компромиси и жертви. Ще добавя и избора на членове за нов Висш съдебен съвет, който да гарантира необратимостта на съдебната реформа. Най-страшното е това, което започна тази седмица – замерянето на тези, които не ни харесват, с каквото ни падне. Ами ако другия вторник отсрещната страна изкара няколко хиляди души?

– Лидерът на „Възраждане“ Костадинов призова свои хора да дойдат пред парламента, когато се дебатира вота на недоверие.
– Костадинов колко души ще изкара, не знам. Но знам колко души може да изкара ДПС. Искаме да вкараме обществото в гражданска война ли? Аз мисля, че и министър-председателят, и всички парламентарни лидери трябва да се овладеят, да се обърнат към обществото и да се остави парламентът да вземе решение.

– Костадинов нарече хората, които бяха дошли да подкрепят управляващите и Никола Минчев в четвъртък, фашистка измет…
– Поведението на Костадинов е не само скандално, но и грозно и то трябва да срещне обществено отхвърляне. А госпожа Лена Бориславова нарече тълпа хората, които бяха дошли да ги подкрепят пред Народното събрание. Това е грозен цинизъм.

– Ще се намерят ли още петима депутати до сряда да подкрепят правителството?
– Напоследък се създава впечатлението, че усилено се пазари депутатска подкрепа под формата на „ние вярваме, че има още честни хора“. Кой е честен и кой не – не мога да говоря за непознати. Но честността изисква последователност докрай. Обявил си, че си се почувствал излъган и затова напускаш една парламентарна група. Напусни и парламента, защото ти си влязъл в парламента на крилете на лъжата! Бъди почтен докрай! Има един единствен пример за почтеност в българския парламентарен живот и това е г-н Николай Камов. Той навремето напусна парламентарната група на БСП и тутакси напусна и парламента. Това е примерът за почтеност и честност докрай. Другото е -почтени сме, докато взехме торбата с парите, но след това оставаме, за да си получаваме заплатата и другите екстри. Призивът ми е: „Момчета, бъдете честни докрай! Оттеглете се от парламента, защото сте влезли (внесени) в Народното събрание на крилата на лъжата! В понеделник да си подадат молбите за напускане, във вторник парламентът да ги освободи и да последва клетва на онези, които са след тях в листите“!

– Вече има четирима председатели на НС, които напуснаха след искана оставка – Стефан Савов, Огнян Герджиков, Димитър Главчев и сега Никола Минчев…
– Това момче не го познавам. Но тези дни слушам, че той бил един от най-успешните председатели. Това Народно събрание е имало председатели като Благовест Сендов, Георги Пирински, Михаил Миков, професор Огнян Герджиков. Тези тържествени дитирамби по адрес на някого, когото 7/8 от населението не познава, а останалата 1/8 може да го идентифицира между трима чернокоси, не вършат работа. Този тип фаворизиране също буди отвращение. Мисля, че ГЕРБ тук сбъркаха. Не биваше така припряно да внасят вот на недоверие и второ – не биваше да се стремят да яхнат общественото недоволство, защото то вече е факт. Защото когато те яхнат общественото недоволство, част от обществото си вика: „Какво става, пак ли тия“? Малко повече разум можеше да доведе до малко по-трезви и разумни решения в рамките на този парламент. А извънредната комисия за доставките на газа трябва да си свърши работата. Защото оттам ще излязат много интересни неща.

– Кажете някои?
– Размахва се във въздуха митичният азерски газ и никой не казва колко ще струва. Ами ако той е 55 лева за мегаватчас, това правителство носи огромна вина, че от 1 януари не го получаваме, а цената на газа вътре в България е 161 лева на мегаватчас. Бизнесът и обществото трябва да знаят кой е извършил престъплението. От 1 юли връзката Комотини-Стара Загора няма да влезе в експлоатация, въпреки че Кирил Петков няколко пъти каза, че ще бъде пусната на 1 юли и всеки ден си пишел есемеси с премиера Мицотакис. Но есемес газопровод не строи. И продължавам да настоявам да се извади анекса към договора с азерите да видим на коя точка ще получаваме газа и на каква цена. Няма да го доставят, просто защото газопроводът не е готов. В момента тестът на връзката се прави и газът върви от Стара Загора към Комотини, което е абсурд. Второ, смея да твърдя, че на Комотини няма връзка. Сега се проверяват тръбите. Седем от крановете не работят автоматично, което поставя много въпросителни. И четвърто – досега е правена само една проба и то с вода, а не с азот. Редица експерти са много притеснени от начина на полагането на тръби под язовира, под реката. А премиерът Кирил Петков е живо заинтересуван това Народно събрание да не стигне до истината по тези въпроси.

– Смятате ли, че при тези отношения между президента и Корнелия Нинова той ще предпочете да връчи третия мандат на нея?
– Не мисля, че при вземането на такива решения президентът трябва да се води от личните си отношения с когото и да е. Убеден съм, че разумното решение за третия мандат е това, защото единствено способства да се съхрани парламента и да се формира кабинет. Тя поне показа, че може да говори с всички и не е настроена да се скара с когото и да е, само заради това, че не u харесва. Аз много съм критикувал Корнелия Нинова, но да си затворим очите пред този факт означава, че със събранието сме приключили. Ами ако четири-пет души, или колкото е необходимо, в понеделник се разболеят от ковид? Виждаме тази отровена атмосфера и се боя, че по-следващата седмица приятелите ми ще вдигнат мизата и заложат вече по 10 лева дали ще има бой в Народното събрание.

Според мен кабинет трябва да бъде направен с много ясна програма, разположена във времето с конкретни политически отговорности. И, разбира се, с експертен потенциал, който да я реализира. Не считам, че експертността изключва политически ангажимент или лична отговорност. Експерти, паднали от небето, няма. Един от големите показатели за некадърността на Кирил Петков и Асен Василев е, че вече половин година не могат да предложат програма на правителството. Нали си даваме сметка каква програма може да направи министърът на културата!

– Откъде тръгна тази омраза в обществото, господин Петков?
– Много преки участници в насаждането на тази омраза са Кирил Петков и Асен Василев. А ако се върнем назад във времето, Борисов също има съществен принос. Той раздаде много оценки. Голяма част от медиите подминаха мисирките, както и сега подминават разходката за вечерята в Солун. Преди много се шумеше, че Борисов ходи с правителствения хеликоптер до някъде, а там го чака НСО. Ами сега Петков ходи до Комотини с правителствения хеликоптер и там го чака НСО. Съдържателна промяна не виждам.

в. „Труд“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *