Роден в София писател се кандидатира за президент на Израел

Израелският писател и политик проф. Михаел Бар-Зоар, роден в София, официално е кандидат за президент на Израел, съобщи Яков Джераси, председател на международната фондация „България“.

„Това е голяма новина за България“, каза още Джераси, според когото това са плодовете на българо-израелските отношения след Втората световна война.

Очаква се президентските избори в Израел да са през юли. Те се организират от Кнесета (Народното събрание), който избира президента с абсолютно мнозинство. Сегашният държавен глава там – Реувен Ривлин, няма право да се кандидатира повторно, тъй като 7-годишният президентски мандат е еднократен.

Михаел Бар-Зоар е роден на 30 януари 1938 г. в София. Емигрира от България в Израел през 1948 г. Учи в гимназия в Тел Авив и завършва икономика и международни отношения в Еврейския университет в Йерусалим. Два пъти е член на Кнесета – през 1981 – 1984 г. и през 1988 – 1992. Бил е и председател на Комисията по образованието.

Проф. Бар-Зоар е автор на биографични и исторически изследвания. Сред тях е и историята за спасяването на българските евреи през Втората световна война, която описва в книгата си „Извън хватката на Хитлер. Героичното спасение на българските евреи“ (Beyond Hitler’s Grasp. The Heroic Rescue of Bulgaria’s Jews (1998). Пише биографии на Бен Гурион и Шимон Перес. През 1965 г. е удостоен с израелската награда „Соколов“ за журналистическите му приноси.

През 2018 г. е удостоен с най-високото държавно отличие у нас – орден „Стара планина“ – първа степен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *