Робърт де Ниро продавал домати до българската граница

Какви неща са ставали до България! Малко хора знаят, че холивудският актьор Робърт Де Ниро е голям фен на Сърбия. Той е горд баща на шест деца, а най-голямата си дъщеря осиновява, докато е щастливо женен за бившата си съпруга Даяна Абът.

По време на своята бременност тя чете романа „Мостът на Дрина“ от Иво Андрич. По-късно и самият актьор също се запознава с разказа на сръбския писател. Дрена Де Ниро е на 49 години, тя също е актриса и е малко известно, че е кръстена на сръбската река Дрина, което е посочено в нейната биография, пише вестник „Труд“.

В интервютата си Де Ниро често казва, че емоционално и морално се чувства като сърбин и от дълго време има желание да направи исторически филм за Сърбия. Още като студент Робърт пътува из тогавашна Югославия и прекарва няколко незабравими дни със селяните в едно село в Шумадия.

Де Ниро посещава бивша Югославия през 1967 г. като стопаджия и на излизане от Ниш спира селянин от Чокот, Радован Джокич. Един нишлия превежда това, което Де Ниро разказва на местните жители, и се оказва, че младежът, все още непознат по това време, търси квартира. Джокич го качва в колата си и го приютява сърдечно в къщата си, където актьорът прекара нощта. На следващия ден сърбинът го изпраща на пътешествие, опаковайки му хляб и сирене за из път.

Година по-късно, през лятото на 1968 г., в Чокот се появява автомобил Volkswagen с немска регистрация. Оказа се, че зад волана е не друг, а същия човек, който им гостува предното лято. Този път Де Ниро остава три дни и заедно с домакина си бере домати, кара зеленчуци до пазара в Ниш и ги продават заедно.

Бъдещият актьор тръгва от Чокот за Гърция, но качва стопаджия, който му отмъква портфейла. Джокич отново му помага, като му дава пари за пътуването. В знак на благодарност Робърт му предлага камерата си, но сърбинът отказва да я вземе.

Актьорът често наема детегледачки от Сърбия, а от години мъж, който също е сърбин, работи за него в охраната му. Привързаността към сърбите е увенчана с приятелство с Новак Джокович, чиито тенис мачове холивудската звезда не пропуска. „Питат ме защо обичам сърбите? Кой знае, може би имам някои предци от Сърбия“, казва известният актьор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *