Ритлите – едно от най-интересните места около София

Ритлите е едно от най-интересните места около София. Намира се на 88 километра от столицата, а днес ще ви разкажем за него. Това са варовикови скални образувания на над 120 милиона години, информира „Фокус“. Този природен феномен се намира на запад от село Лютиброд, което пък се намира в община Мездра.

Това е едно от най-чудатите скални образувания на Искърския пролом, което е обявено за природна забележителност. Ритлите са включени в регистъра на защитените територии и защитени зони на България от 27.05.1938г и попадат в територията на природен парк „Врачански Балкан“.

Скалите достигат на места до 80 метра над нивото на река Искър. Дебелината им варира от 3 до 7 метра, а дължината – между 200 и 400 метра. Между отделните скални стени растат предимно широколистни растения. Природната забележителност е разположена на площ от 123 хектара.

Какво представява тази забележителност?

Това са четири почти успоредни отвесни скални стени, дълги 200 метра, а под тях преминава жп линия. Името им идва от приликата със страничните прегради на волска кола (ритли).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *