Рисковият избирател е мъж, над 70 г., от село и без образование

След трите експериментални гласувания в София, Доброславци и Сливница, говорителят на ЦИК Цветозар Томов представи анализ, в който посочи и профила на рисковия избирател. Проблем с машинното гласуване би има мъж, над 70 години, който е от село или малък град, с ниско образование. А членовете на Комисията решиха да направят още 3 експеримента тази неделя, но в големи секции. Обмисля се вариант да се симулират опашки от гласоподаватели и дори напрежение от изнервени чакащи, за да се провери още веднъж в почти реални условия, колко време е необходимо за гласуване с машина.

Според анализа на Томов, висшистите се справят пред машината средно за 57 секунди, а тези със средно – за минута и 9 секунди. Проблемът възниква при хората с по-ниско от средното образование, които гласуват за близо 2 минути.

По време на днешното заседание членовете на ЦИК отново обърнаха внимание на евентуалното струпване на повече избиратели пред секциите в деня на вота. Рисковите секции са с над 750 избиратели, но само в София те са няколкостотин, а в тях по списъци са 800-1000 души. Говорителят на ЦИК посочи в анализа си, че проблем би било, ако има опашка от 50 души, но прехвърли отговорността за това на работата и добрата организация на членовете на самата секционна комисия. В големите секции задължително ще има по две машини за гласуване, а ЦИК ще поръча общо 2000 технически устройства за предсрочните парламентарни избори.

Реалната доставка обаче вероятно ще е за 1500 машини, като 500 ще пристигнат за президентските избори. Така, към наличните 9600 машини ще бъде добавена и новата бройка. От фирмата доставчик вече са дали да се разбере, че част от компонентите могат да имат забавяне, тъй като са внос от Тайланд и Южна Корея, както и че е по-вероятно за 11 юли да бъдат доставени 1500 устройства.

Поне 300 машини ще бъдат предназначени за секциите в чужбина, но колко точно, ще стане ясно след 19 юни, когато е крайният срок ЦИК да определи местата в държавите, в които ще се образуват секции извън страната и броя на избирателните секции във всяко място. Притесненията са, че бройката им може да нарасне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *