РИОСВ спря строежите на Евгени Маринов в местността Миланец

РИОСВ – Благоевград отряза като недопустимо инвестиционното намерение на лицензирания мач агент на ФИФА Евгени Маринов да построи 3 тренировъчни футболни игрища в местността Миланец в Разлог.

Фирмата му „Евима футбол консултинг“ ЕООД планираше строежа върху терен от 29 588 кв.м, върху който възнамеряваше да направи 2 футболни игрища с размери 100 на 64 метра, трето – тренировъчно, с размери 90 на 60 метра, съблекалня, обслужваща сграда, паркинг за 54 коли и подземен резервоар за поливна вода, пише в. „Струма“. Според детайлите игрищата трябваше да са на различни коти и разделени едно от друго с подпорни стени с височина 2,20 метра, паркингът бе планиран за най-ниската част на терена, а към спортните игрища бе предвидена дренажна система, която да зауства водата в подземния резервоар.

Според РИОСВ обаче инвестиционното предложение попада в границата на защитена зона „Круше“ за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна, а съгласно заповед на министъра на околната среда и водите от 2020 г. в зоната се забраняват всякакви дейности, свързани с отводняването й.

Любопитното е, че фирмата има издадено разрешение за строеж № 134 от 21.12.2018 г., разрешение за откриване на строителна площадка и определяне на линия и ниво на строежа от 03.10.2022 г. Част от строителните материали дори вече са доставени на място, побити са и коловете за оградата. Същия месец от РИОСВ правят проверка и установяват, че в разрешителните на фирмата футболните игрища са не 3, а 4, няма съблекални, санитарни помещения и трибуни за посетители и зрители, но има монтаж на 28 броя тръбни стълбове за прикрепване на осветителни тела и фотоволтаични панели за захранването им. Предвидени били и 20 бр. и достъп до имота чрез изграждане на път с размери 2х6 м от готови бетонови елементи през напоителен канал.

Заради драстичното разминаване със собствената им информация за проекта РИОСВ – Благоевград незабавно прекратява издаденото от екоинспекцията разрешително по оценка за съвместимост. Маринов завежда дело в Административен съд – Габрово срещу решението на РИОСВ – Благоевград, по което още се чака съдебно решение. Междувременно вкарва отново в инспекцията инвестиционното си намерение с дребни корекции, но този път „се спъва“ в замислената дренажна система.

Евгени Маринов е организатор на футболни турнири, подготвителни лагери и др., а името му се прочу през 2016 г., когато по лична покана на Диего Марадона бе гост на откриването на заведението му „Диего кафе“ в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби. Сред гостите на Дон Диего тогава бяха шейхове, печелилият Шампионската лига с три различни отбора Кларънс Зеедорф, както и бившият съотборник на Марадона в националния отбор Хорхе Буручага. Оказа се, че Маринов и Марадона работят по съвместен проект за откриването на футболни академии на аржентинската мегазвезда в пет държави и по тази причина легендарният футболист поканил българина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *