РИОСВ пусна проекта за баровски комплекс в парк Бачиново без екооценка

Регионалната инспекция по околната среда и водите вчера прекрати всякаква кореспонденция с община Благоевград и реши да не извършва екологична оценка на проекта на „Универсал Строй Консулт“ за застрояването на крайградския парк Бачиново.

След като месеци наред екоинспекцията писа писма до общината и до ОбС, и три пъти дава срокове на двете институции да й съобщят има ли влязъл в сила мораториум върху застрояване на зелените площи в Благоевград, или ПУП-ът за застрояването на Бачиново от 2011 г. е още в сила, РИОСВ даде зелена светлина на фирмата инвеститор, която иска да построи в парка жилищни сгради, хотел, СПА център, паркинги и гаражи, информира в. „Струма“.

Според инспекцията строежите няма да окажат значително въздействие върху околната среда, поради което са допустими спрямо действащото българско законодателство, и няма пречки фирмата да си извади строително разрешение от главния архитект.

За решението си инспекцията се е базирала на последното писмо на кмета Румен Томов от 29 януари 2021 г., че е недопустимо да се изменя влязъл в сила общ устройствен план в обхвата на един поземлен имот, тоест не може само 18 858-те кв.м на „Универсал Строй Консулт“ да бъдат извадени от общия план на Бачиново, за да се забрани на тях застрояване. РИОСВ е отчела още, че и до момента на издаването на настоящото решение кметът не е предприел никакви действия по изпълнение решението на ОбС – Благоевград от 29.05.2020 г., с което съветниците го задължиха да представи списък на всички зелени зони в общината с предвидено строителство върху тях и да наложи мораториум върху застрояването им.

С проекта на инвеститора сградите в бъдещия затворен комплекс ще са високи до 10 метра, а 50% от терена трябва да е озеленен.

С плана на „Универсал Строй Консулт“ се предвижда да бъде съборено кафенето до настоящите тенис кортове и на негово място да бъдат издигнати ваканционни сгради на 2 и 3 етажа, апартаментен хотел, едноетажна сграда, в която ще се помещава рецепцията му, СПА център, фитнес, тенис кортове, открит басейн и др.

Имотът, който ще се застрои, не се характеризира с ценност и уязвимост от гледна точка на особени характеристики или културно-историческо наследство, вредностите от автотранспорта и техниката по време на строителството ще са малки по количество, за ограничено време и на малка площ, не се очаква реализирането на плана да доведе до значително увеличаване на праховите и газови емисии във въздуха, а очакваните неблагоприятни въздействия върху почвата по време на строителството ще са с локален характер, мотивирала е РИОСВ решението си да не подлага проекта на инвеститора на дългата и тромава процедура по екологична оценка.

Единственото условие, поставено пред „Универсал Строй Консулт“, е сградите да са максимално отдалечени от коритото на река Благоевградска Бистрица, защото по-голямата част от имота попада в границите на заливане при наводнения с вероятност за повторно настъпване от 5%, което е 20 години.

Издаденото вчера решение на РИОСВ – Благоевград ще загуби правното си действия на 15 март 2026 г., ако дотогава не е направена първа копка на бъдещия баровски комплекс в сърцето на крайградския парк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *