РИК залята с абсурдни искания от организации да посочи колко кошчета за смет и сапуни ще има

Политическите партии в Разлог първи в Благоевградска област обявиха, че не са намерили нито един кандидат, който да се включи в секционната избирателна комисия, която трябва да бъде разкрита в Ковид отделението на местната болница. Въпросът бе повдигнат на заседанието в четвъртък на Районната избирателна комисия в Благоевград и се оказа, че няма разрешение.

До вторник РИК се надява да събере информация и от другите общини дали има кандидати да работят в заразена среда в продължение на поне 15 часа, колкото най-малко ще трае изборният ден, но подозренията са, че Разлог няма да единствената община, в която хората се страхуват от заразяване, информира „Струма“.

На среща вчера при областния управител Бисер Михайлов представители на РИК и РЗИ подписаха протокола, според който изборните книжа и тази година ще бъдат предавани в сградата на театъра в Благоевград. Оказа се, че идеята това да стане в зала „Скаптопара“ пропаднала заради наложената неясна забрана за „събиране на много хора на едно място“, което на практика означава, че и там в сградата ще могат да влизат по 3-4-ма души, а всички останали трябва да чакат отвън.

Към момента един от основните проблеми на РИК е как и какво да отговорят на многобройните искания от партии и организации, които започнаха да постъпват на база Закона за достъп до обществена информация. Вече има 3 – от Национална асоциация за обществена защита, партия „България на труда и разума” и Сдружение за обществена защита – Русе, в които се изискват абсурдни данни – например какъв е химическият състав на дезинфектанта, който ще ползват за обеззаразяване на ръцете и повърхностите членовете на секционните комисии, с колко точно кошчета за отпадъци и сапуни ще разполага всяка секционна комисия, каква е квадратурата поотделно на всичките 545 избирателни секции на територията на областта и дори имената на отговорните лица, които ще мерят температурата на участниците в изборния процес.

В имейлите, с които са изискали тази информация, подателите са посочили, че тя им трябва, за да „проверят как работи РИК – Благоевград“.

При отказ да отговори Районната комисия след изборите може да се окаже подсъдима, в същото време никой няма намерение да ходи да мери квадратурата на помещенията, нито пък се наема да прогнозира броя на сапуните в тоалетните на училищата в изборния ден, защото държавата все пак изпрати само маски, защитни костюми и дезинфектанти…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *