Рибари откриха съкровище на изчезнала цивилизация, за което се говори в приказките

Морски археолози направиха изявление относно откриването на възможното местоположение на империята Шривиджая, която преди столетия е смятана за изключителна могъща. Твърди се също, че са намерени и съкровищата на империята, която мистериозно изчезва през XIV век, съобщава The Guardian.

Първоначално на съкровищата се натъкват рибари, които много често ловят риба и навлизат в река Муси, която се намира на остров Суматра в Индонезия, пише Блиц. Намерени са многобройни ценни артефакти, включително будистка статуя от VIII в. със скъпоценни камъни, както и разнообразни накити и бижута.

При изследването на плитчините били открили статуетки от бронз и чисто злато, чукове, украсени с демоничния лик на Кала, златни ритуални пръстени с рубини, скиптри и дори дръжки на мечове, също изработени от злато.

Шон Кингсли разкрива, че много артефакти, споменати в „Синдбад Мореплавателя“ и смятани за измислица, са открити през последните пет години. Експертът добавя, че тези находки могат да докажат, че Шривиджая всъщност е била „воден свят“. Жителите на царството живеели „на вода“, както се казва в древните текстове.

След като самата цивилизация, дървените къщи и други сгради станали непригодни за живот, те потънали, както и цялото имущество.

Причините за изчезването на царството не са установени и до днес. Някои експерти смятат, че това се е случило вследствие на вулканична дейност на индонезийска територия или на твърде силно речно течение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *