Решават: Подаването на изборните протоколи да става в зала „Скаптопара“

Противоепидемичните мерки и ограничения, които ще са в сила в изборния ден на 4 април, ще усложнят изключително предаването на бюлетините и изборните книжа и вероятно приемането на протоколите от всичките 545 изборни секции на територията на Благоевградска област ще продължи цяла нощ и на следващия ден.

Това отчете Районната избирателна комисия в Благоевград на заседанието си в четвъртък, след като председателят Мартин Бусаров съобщи главните указания на шефа на РЗИ д-р Калоян Калоянов.

Основният проблем идва от поставеното от д-р Калоянов условие в театъра, където на избори се разполагат 20-те оператори на „Информационно обслужване”, 19-те членове на РИК и още 10 техни технически сътрудници, да не се събират повече от 50 души, пише „Струма“. Това означава, че в сградата ще влиза само по 1 избирателна комисия, която се представлява от председателя, заместник-председателя и секретаря й. Тъй като в театъра за избори се ползват както фоайето, така и горното ниво, ще има възможност да се пускат по няколко групи, но всички останали СИК-ове ще трябва да останат пред театъра с чувалите с бюлетини, принтерите и изборните книжа, като при това трябва да спазват отстояние от 1,5 метра помежду им.

При влизане в сградата на всеки ще бъде измервана температурата, а ако стационарният термометър покаже завишение, незабавно участникът в изборния процес ще бъде товарен на линейка и подлаган на изследване за коронавирус с бърз тест.

В сградата на театъра само председателите ще имат право да внасят протоколите от изборите на операторите за въвеждане на данните, а останалите 2-ма членове от СИК-а ще го чакат в един от коридорите. После тримата се събират и отиват при екипа на РИК във фоайето, за да се отметнат, че вече са предали протокола. Ако обаче той е сгрешен, председателят отново се връща сам на втория етаж, а членовете на РИК трябва да прекратят работата, докато не получат верния протокол.

На всеки час приемът на изборни книжа ще бъде прекратяван, за да се направи проветряване и дезинфекция на всички помещения, което допълнително ще забави сериозно процеса на приемане на документите.

Същата организация трябва да има и в сградата на общината, където след това СИК-овете си носят чувалите с бюлетини и принтерите.

За да се избегне голямо струпване пред сградата на театъра от чакащи да си предадат документи, които на тези избори няма да има и къде да се подслонят или седнат, в РИК – Благоевград обмислят да дадат на различните общини приблизителен час, в който ги очакват в Благоевград. До момента при парламентарни избори общините по течението на Места пристигаха около 3.00 часа сутринта, а независимо че са по-близо до Благоевград, представителите на Петрич и Сандански се изсипваха едновременно в 5.00 ч. сутринта, което прави по 400 изнервени членове на СИК, струпани пред сградата на театъра, изчисли председателят на РИК Мартин Бусаров. Към момента той се надява РИК да успее да обработи благоевградските протоколи до 1.00 ч. след полунощ, но това са 146 избирателни секции, които при това ще се забавят доста заради преференциалните гласове в бюлетините, и е малко вероятно часът да бъде спазен.

За да се спасят поне част от членовете на СИК-ове от нощния студ и висенето на крак на открито, в РИК – Благоевград обсъждат и възможността тази година да направят приема на протоколите в зала „Скаптопара“, която има 600 седящи места, тоест може поне 200 души да влязат вътре на пейките да си чакат реда. В понеделник членове на комисията ще направят специален оглед на залата, за да преценят доколко е подходяща за изборния процес, както и дали е възможно да й се прави пълно проветряване на всеки час, и ако решат, че става, „Скаптопара“ ще бъде предложена в сряда на срещата с областния управител Бисер Михайлов и секретарите на общините.

Неочакван проблем за тези избори ще представлява и страхът на част от участниците в процеса да не се заразят. В четвъртък на заседанието бе докладвано, че двама от назначените технически сътрудници към РИК се колебаят дали да дойдат на работа в изборния ден, което изправи на нокти Бусаров. Поведението им той нарече предателство и разпореди на колегите си да говорят с тях, и ако наистина смятат да бойкотират изборите, да си подават молби за напускане веднага, за да могат навреме да бъдат назначени други на тяхно място.

От подобен страх членовете на РИК се опасяват и в секционните комисии, които ще бъдат разкрити в болниците. Завчера ЦИК разпореди да има СИК-ове и в Ковид отделенията на здравните заведения, ако в тях има поне 10 души, които искат да гласуват. Това означава, че членовете на СИК-а ще изкарат поне 12 часа в силно заразена среда и не е изключено някой от тях да се откаже в последния момент и да наруши задължителната бройка от 5-има души, които легитимират секцията. Други 3-ма през това време ще обикалят с подвижна СИК адресите на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация.

За всички членове на комисии, които ще бъдат в непосредствен контакт с болни от коронавирус, другата седмица в Благоевград пристигат 1500 защитни костюма, комплектувани със защитен шлем с хирургическа маска или защитна маска тип FFP2/FFP3. Заедно с тях Министерството на здравеопазването праща и 18 палети с маски от среден клас на защита, ръкавици и дезинфектанти, които ще бъдат раздадени по комисиите заедно с резерви за разсеяните избиратели, които ще се опитат да влязат в стаичката за гласуване без маска.

Въпреки страха от заразяване ваксинацията сред членовете на секционните комисии не върви с очакваните темпове. До 10 март всички желаещи можеха да се ваксинират с първата ваксина, за да има време да им се постави и втората, но интересът не е голям. За Благоевград все още няма точни данни колко души са се ваксинирали, но в Петрич например от 750 членове на секционни комисии до вчера ваксинирани бяха едва 50.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *