Ресторантьори искат удължаване на COVID помощите

Двете ресторантьорски организации у нас настояват за разширяване и удължаване на мерките в подкрепа на сектора до края на тази година. Браншовиците все още са заплашени от фалити и загуба на вече обучен персонал. Това гласи позиция на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

В становището си, изпратено до всички политически партии в новия парламент, те подчертават, че в условия на пандемия бизнесът у нас се нуждае единствено от стабилност и подкрепа от управляващите. Въпреки сериозният удар, който им нанесе коронавирусната пандемия, ресторантьорите и собствениците на заведения са категорични, че са успели да запазят по-голямата част от своите служители.

Някои от колегите им обаче окончателно са прекратили своята дейност. Заради неяснотите около развитието на епидемиологичната обстановка у нас опасността все още работещите обекти да се разделят със своите дългогодишни служители все още е реална. Статистически данни, изнесени от двете организации, сочат, че малкият и средният бизнес формират над 80 на сто от икономиката на страната.

Припомняме, че считано от 12 април, ресторантите и кафенетата посрещат посетители и във вътрешните части на своите обекти, но при 50% от капацитета си. На една маса могат да сядат не повече от 6-има души а работното време трябва да приключи до 23:00 часа.

Междувременно отново стана ясно, че бизнесът очаква по-бързи и адекватни мерки за подкрепа в условията на криза. Това показва проучване на Българската стопанска камара (БСК), проведено тази седмица.

Повече от половината предприемачи изпитват затруднения при погасяването на банковите кредити след изтичането на банковия мораториум.

80% от анкетираните отчитат влошаване на бизнеса си. Половината от участниците в проучването прогнозират, че ще успеят да се възстановят икономически до края на 2022 година, а 18% – още до края на тази година. 0,4% декларират, че са прекратили дейността си. 74 на сто от анкетираните разчитат на мерки за подкрепа на заетостта, а 68% се нуждаят от ликвидна подкрепа.

Като предложение за подобряване на държавната подкрепа от бизнеса посочват ускоряване на процеса и намаляване на бюрокрацията по предоставяне на помощта, отлагане или опрощаване на местни данъци и такси запазване на по-ниската ставка на ДДС за ресторантьорския бранш.

Голяма част от анкетираните очакват удължаване срока на действие на съществуващите мерки и правят конкретни предложения за промяна, така че по широк кръг от фирми да могат да се възползват от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *