„Региони в растеж“ ще доплати 1.3 млн. лв. за ремонта на площада в Благоевград

Министерството на регионалното развитие и благоустройството да плати на община Благоевград 3600 лева разноски по делото за скъпия ремонт преди 3 г. на пл. „Георги Измирлиев-Македончето“, а Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.” да преразгледа решението си, с което отказа на общината верифициране на разходи в размер на близо 1,3 млн. лв., постанови със свое окончателно решение вчера Върховен административен съд.

Във ВАС община Благоевград атакува решението на Административен съд – Благоевград да отхвърли жалбата й срещу оперативната програма, която отказа плащането с мотив, че още преди да изготви работните проекти, общината е трябвало да предвиди, че замазката под старите плочки на пл. „Г. Измирлиев-Македончето“ е силно компрометирана, пише в. „Струма“.

Съдът в Благоевград не прие обяснението на общината, че предварително не е било възможно да се установи действителното състояние на замазката отдолу. Площадът е бил разкриван предварително на няколко места, но там не са установени проблеми с настилката и едва след цялостния демонтаж на плочките са констатирани проблеми, за чието отстраняване са извършени непредвидените разходи, бе тезата на общинските юристи.

Според ВАС мотивите на общината за това как се е стигнало до непредвидените плащания обаче са основателни и оперативната програма трябва да преразгледа отказа си да плати.

Хронологията на мащабния ремонт е следната:

Разрешителното за 4-те строителни дейности – реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните и художествено осветление в централната градска част, е от 20.05.2015 г. През ноември следващата година община Благоевград сключи с Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.” договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 13 149 400,31 лв., от които за площада бяха предвидени 4 556 986,79 лв. безвъзмездна помощ и 23 419,84 лв. собствен принос.

Още 1 г. по-късно – на 19.10.2017 г., община Благоевград сключи договор за мащабния ремонт на площада с ДЗЗД „В Строй“. Консорциумът, включващ благоевградските „Стилстрой-М“ ООД на Михаил Камбитов и ЕТ „Димитър Янков-Кенеди Метал“, както и „ВИП-2004“ ЕООД на банскалията Константин Обецанов, спечели обществената поръчка на цена 4 552 019, 89 лв. без ДДС.

На 17.07.2018 г. с анекс към договора общината отпуска на „В Строй“ още 799 710,17 лв. с ДДС и в края на годината прави искане за междинно плащане, но „Региони в растеж“ отказва верифицирането на разхода.

На 20.01.2021 г. ВАС отмени за пръв път решението на Административен съд – Благоевград и изпрати преписката на административния орган за ново произнасяне. Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.” обаче преиздаде решението си за отказ от верификация на 1,4 млн. лв. с мотив, че предявените разходи по допълнителното споразумение, определени като непредвидени, са недопустими, защото са били предвидими. Така делото стига за втори път до ВАС.

Според окончателното становище на магистратите всички нововключени дейности при работата по ремонта на площада не само са били непредвидими, но и са били необходими, за да се оправдае немалката сума.

Съвсем отделен е въпросът, че още миналата година всички успяха да се убедят с очите си колко некачествен е бил като цяло ремонтът. Тъмното подплощадно пространство тече отвсякъде при най-малкия дъжд, цветарниците наводняват общинския подземен паркинг, бордюрите край стълбищата са откъртени от растящата на воля растителност, не работят асансьорите, пеещите фонтани не пеят, а хлопащи плочки има по целия площад, като вече има дори пропукани…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *