Разследват Венци Стефанов за расизъм и дискриминация

Президентът на Славия и член на Изпълнителния комитет на БФС – Венцеслав Стефанов, може да има сериозни неприятности. Няколко институции са сезирани и провеждат разследване за расизъм и дискриминация от негова страна, а това може да доведе до сериозни санкции, съобщават колегите от dsport.bg. БФС, Комисията за защита от дискриминация в България, международната асоциация за борба с расизма FARE и УЕФА са обърнали сериозно внимание на изказвания на Стефанов направени по време на пресконференция миналото лято.

През юни 2020 година Стефанов дава пресконференция в пресклуб „България“, на която използва думи от сорта на „бежанци и тем подобни”, „ние вземаме такива от джунглите там по Амазонка”, „черен пе**ст”, „негър, негри“ и други епитети свързани с расова и сексуална дискриминация.

Именно заради тези негови думи институциите са сезирани и се очаква да излязат със своите становища. Dsport потърси отговор на въпроси свързани с хода на разследването, мнението и стъпките, които трябва да бъдат направени от БФС, FARE и Комисията за защита от дискриминация. Казусът е отнесен и до УЕФА.

Позицията на FARE

Представителят на организацията за Източна Европа Павел Клименко разкри за dsport и Дарик радио, че е запознат със случая. „Запознати сме с коментарите направени от президента на „Славия“ през юни 2020 г. по време на пресконференция в София. Свързахме се с БФС относно инцидента и предложихме нашата подкрепа и съдействие за борба с дискриминацията в българския футбол като цяло. На първо място отговорността за разследването е на БФС“, отговори Клименко на наше запитване. Той заяви още, че в момента в неговата организация няма други доклади свързани с расизъм от България през последните месеци.

Позицията на БФС

Въпреки че изказването на Венци Стефанов е направено още през юни 2020 година, БФС се сезира за случая едва след сигнала получен от FARE. „На 18 февруари 2021 г. в деловодството на БФС постъпи сигнал от мрежата FARE, чиято основна дейност е борба с дискриминационни процеси във футбола. В писмото, провокирано от анонимен външен сигнал, се цитира пресконференция на президента на „Славия“ Венцеслав Стефанов от 25.06.2020 г. Ръководството на БФС взе навременни мерки и отговори на сигнала от FARE – организация, с която има утвърдени и ползотворни отношения през годините, в това число покрай кампанията #FootballPeople, както и покрай конкретни кампании на БФС като Football For All, свързани с борбата срещу расизма и дискриминацията във футбола“, се казва в отговор до dsport от изпълняващия длъжността президент на БФС Михаил Касабов.

Също така става ясно, че БФС е сезирал Комисиите по етика и феърплей и Дисциплинарната комисия и очаква тяхното становище.

„Личната и професионалната ми позиция е категорична – осъждам подобни прояви, тъй като БФС, както и международните федерации, чийто член е Съюзът, водят активна битка срещу проявите на дискриминация и ксенофобия във футбола. Тук е моментът да подчертая, че след печално известния инцидент на 14.10.2019 г. по време на двубоя България – Англия, БФС се радва на огромна подкрепа от страна на международните си партньори и колеги, в това число и Английската футболна асоциация, а мерките, които предприехме, се приемат положително от ръководителите на европейския футбол“, казва още Михаил Касабов.

Позицията на „Комисия за защита от дискриминация“

На 28 април 2021 е датата, на която Комисията за защита от дискриминация ще вземе решение относно казуса с изказванията на Венци Стефанов в открито заседание. „Предвид твърденията в сигнала за неравно третиране по няколко признака, преписката е разпределена в петчленен заседателен състав за множествена дискриминация. Проведена е процедура по проучване, в която се събират писмени доказателства необходими за пълното и всестранно изясняване на обстоятелствата. Изготвен е доклад заключение, обединяващ събраните по преписката материали“, се казва в становището на КЗД изпратено до dsport и Дарик радио.

От комисията също така заявяват, че са информирани за факта, че освен до нея, БФС и Министерството на спорта има пуснати сигнали до УЕФА и Футболната асоциация срещу расизма в Европа (FARE).

Според сайта на комисията жалбата срещу Венци Стефанов е внесена от футболния агент Николай Жейнов, а заседанието на 28 април ще започне в 12 часа.

Възможните санкции?

Президентът на „белите“ и член на Изпълкома Венци Стефанов може да отнесе сериозни санкции за думите си. Все още не е ясно как ще бъде третирано изказването на Стефанов, който дава пресконференцията в качеството си на президент на Славия и член на управляващия орган на БФС. В текстовете на Дисциплинарния правилник има различни санкции, но най-възприетата е парична глоба за ФК в рамките на 37 500 лв, ако се приеме, че Стефанов е виновен и е говорил като представител на клуба, но са възможни и други санкции.

Със сигурност УЕФА и FARE ще седят случая, въпреки че наказанията трябва да бъдат наложени от БФС и евентуално от Комисията за защита от дискриминация.

Преди няколко месеца в Англия избухна скандал, след който президентът на Футболната Асоциация Крег Кларк подаде оставка, тъй като нарече чернокожите футболисти „цветни“.

По същото време УЕФА наказа шефа по медийни комуникации на ФК Карабах Нурлан Ибрахимов с изхвърляне до живот от футбола за пост в социалните мрежи, който бе счетен за непристоен.

Лицензът на „Славия“!

Може ли изказванията на Венци Стефанов да окажат влияние върху лицензирането на „Славия“ за новия сезон? Причина за съмненията са член 23 от Наредбата за Национално и клубно лицензиране, който обхваща изпълнението на плана на УЕФА срещу расизма. Според този член клубовете се задължават да вземат необходимите мерки по въпросите свързани с расизма. Вероятно поради тази причина преди няколко седмици от „Славия“ пуснаха съобщение в официалния си сайт, че осъждат всякаква форма на расизъм и дискриминация.

Феновете на“ Славия“ обаче могат да бъдат спокойни, тъй като от БФС обявиха, че думите на Стефанов не застрашават лиценза на клуба. „Цитираният от Вас член касае политиката на действие на клуба – кандидат за лиценз, а конкретният случай е свързан с пресконференция, изказваща индивидуалното мнение и позиция на конкретна личност, била тя и президент на ФК и член на Изпълнителния комитет на БФС. Извадените цитати от речта на г-н Стефанов не са израз на клубната политика на „Славия“ (София) и, макар да са неприемливи и да подлежат на санкция, не застрашават лиценза на ръководения от него ФК“, са казва в становището на БФС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *