Разлог ще строи собствена фотоволтаична централа на депото в с. Баня

Община Разлог да стартира процедура по изготвяне на проект за собствена фотоволтаична централа на територията на регионалното депо в разложкото село Баня. Това е искането на част от общинските съветници в Разлог, за него стана ясно от провелата се завчера сесия на ОбС, която заради пандемичната обстановка в страната бе закрита, но излъчена във Фейсбук страницата на минипарламента във вчерашния ден.

Изготвянето на проекта е по искане на част от местните парламентаристи и то идва, след като на миналата сесия ОбС не допусна продажбата на 169 дка общинска земя в местността Ибидимици, в землището на село Баня, към която интерес прояви бившият енергиен заместник-министър Илко Йоцев с цел реализиране на инвестиционно предложение за изграждане на фотоволтаична централа. Те отказаха продажба въпреки даденото на миналата сесия предложение за пазарна цена в размер на 168 380 лева, което е двойно завишение от първоначално дадената пазарна цена в размер на 79 380 лева.

Предложението бе залегнало в дневния ред и на предишното онлайн заседание, но бе оттеглено от председателя д-р Мария Копанарова, която поясни, че причината са отправени множество въпроси по време на заседания на постоянните комисии, касаещи продажбата, както и изисканите допълнителни пояснения. Изготвяне на презентация на проект за изграждане на собствена фотоволтаична централа на регионалното депо също е поставено като искане от общинските съветници, за да може да се вземе най-правилното решение. С оглед на това д-р Копанарова оттегли предложението и то не бе разглеждано, а администрацията бе натоварена със задачата да даде необходимите пояснения, да изготви проект за фотоволтаична система и да ги внесе за разглеждане от Общинския съвет, пише в. „Струма“.

Местният парламент официално даде зелена светлина на община Разлог да отдаде на концесия обществените минерална баня и пералня в село Елешница и упълномощи кмета Красимир Герчев да предприеме извършването на предварителни действия. За да бъде възможно това, общинските съветници дадоха съгласие за допълнение и изменение на Плана за действие на общинските концесии 2020-2023 г. и Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2021 година.

Към двата обекта вече има депозиран интерес от “Варвара термал вилидж” АДСИЦ (акционерно дружество със специална инвестиционна цел), което изкупи в близост до банята и пералнята над 100 дка земя и вече официално депозира инвестиционно предложение за изграждане на екоселище със 140 къщи в местността Св. Варвара. Инвестиционното намерение на дружеството включва и изграждане на паркова зона с водни атракциони, което е причина за интереса към минералния ресурс. Част от закупените имоти попадат извън определената за курорт и рекреация зона и включването им в нея налага промяна на ОУП, за което ОбС също даде съгласие.

Местният парламент одобри още назначаването на Николай Ушев за управител на общинското предприятие „Бани и перални“, който е спечелил обявения от община Разлог конкурс за длъжността, и възложи на кмета Красимир Герчев да сключи договор. Николай Ушев пое управлението на общинското предприятие още миналата година, но бе назначен като временно изпълняващ длъжността.

На сесията бе прието още освобождаване от вноски и заплащане на наеми на всички ползватели на общински терени, които са ограничили или преустановили дейността си заради издадени административни актове и наложените с тях мерки и ограничения. Тази мярка за подпомагане на бизнеса бе в сила и до сега, но с оглед на продължаващата пандемия и все още действащите ограничителни мерки, сега бе удължена.

Приет бе още и отчетът за Бюджет 2020, гласувано бе и предоставяне под наем на земеделски земи от Общинския поземлен фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Откраднаха лотарийни билети от тотопункт в Благоевград
Next post В Самуилово правят кът за отдих с барбекю върху старо сметище