Разбиха банда за събиране на дългове и купуване на гласове в Югозапада

Разбита е организирана престъпна група за събиране на дългове чрез изнудване, заплахи за убийство и физическо насилие на лица, задлъжнели към кредитно дружество. Това съобщиха на брифинг и.ф. ръководител на спецпрокуратурата Валентина Маджарова и директорът на ГДБОП гл. комисар Любомир Янев. Това е втора разкрита престъпна група „събирачи на дългове“ за седмица.

В прокуратурата постъпили данни за няколко случая на силово събиране на дългове. На 30 март т.г. било образувано досъдебно производство, а на следващия ден последвала реализация. Пъроначално са задържани над 20 души, иззети са множество доказателства. На 10 са повдигнати обвинения. Един от тях е сочен като ръководител на ОПГ.

Характерно за групата е, че повечето от членовете й са или в трудовоправни, или в гражданскоправни отношения с фирма, предоставяща бързи кредити. Нейното име разследващите не съобщиха. Отношенията им с фирмата са законни, престъплението е в силовото събиране на дълговете.

Потърпевшите са множество хора, предимно слабо имотни и хора с недобър трудов статус. Бандата е действала в София, Дупница, Бобовдол и Радомир.

Разследващите имат данни, че членовете на групата са набирали хора, които продават гласовете си срещу заплащане. Когато бъдат събрани достатъчно данни за това, те ще бъдат отделени и изпратени за разследване в съответната компетентна районна прокуратура. От спецпрокуратурата обясниха, че не е тайна за тях, както и за МВР, че от доста години такива банди бързо се ориентират и извършват и престъпления против политическите права на гражданите, т.е. купуване на гласове. Причината е, че те разполагат с изградена структура, има създадена конфиденциалност и те държат под зависимост конкретен брой хора. В случая тази зависимост е финансова.

Налице са достатъчно доказателства срещу арестуваните и са повдигнати обвинения за изнудване. Приобщени са веществени доказателства, които тепърва ще се анализират – списъци с имена на хора, които съдържат лични данни. От прокуратурата уточняват, че на този етап не може да се твърди, че тези списъци са използвани или ще бъдат използвани за купуване на гласове.

Участниците в организираната престъпна група за изнудване са стари познайници на полицията, с богат криминален опит, има сред тях осъждани за престъпления срещу личността и половата неприкосновеност.

Парите, който фирмата за бързи кредити е давала, са между 1000 и 1200 лв. при лихва между12 и 20% в зависимост от договорката и срока на връщане на парите.

Предстои наблюдаващите прокурори да решат каква е адекватната мярка за неотклонение по отношение на 10-та обвиняеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *