Радев посреща празника в Пловдив, Кирил Петков на шествието в София

Радев посреща празника в Пловдив, Кирил Петков на шествието в София

Президентът Румен Радев е на посещение в Пловдив. Държавният глава ще произнесе слово пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, предаде NOVA.

В рамките на честването Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще отслужи молебен, а пред паметника на славянските равноапостоли ще бъдат положени венци и цветя.

В 10 ч. президентът ще се включи в шествието в града по повод празника. По-късно същия ден, но в София Радев и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий в Националния исторически музей.

След визитата си в Рим премиерът Кирил Петков ще вземе участие в честванията на 24-ти май в столицата.

Той ще се включи в шествието в центъра на София. Заедно с него ще са министърът на образованието – Николай Денков и министърът на културата – Атанас Атанасов.

Към тях от сградата на Парламента ще се присъедини председателят на Народното събрание Никола Минчев. Шествието ще приключи с тържество пред Националната библиотека.

Там ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци пред паметника на Кирил и Методий.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще чества 24 май заедно с българското национално малцинство в град Босилеград, предаде БТА.

На днешния ден, когато отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, вицепрезидентът Йотова ще посети Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград“, както и пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в града.

Вицепрезидентът ще посети гимназията в града, където ще бъде организирана тържествена програма.

Йотова ще присъства и на тържествената програма в село Извор, пред църквата „Св. Троица“. В честването ще участват ученици от 55-о Средно училище „Петко Каравелов“ в София, Вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Василка Сугарева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.