Равносметката: Една година под ужаса „COVID-19”

Равносметката: Една година под ужаса „COVID-19”

Вече цяла година България се гърчи под ужаса „COVID-19”. Година, преминала в ограничителни мерки и променила познатия начин на живот на хората, изпълнена с предизвикателства пред властите, пандемия, осветила натрупаните проблеми в здравната система,.

8 март 2020 г.: Първи два случая на коронавирус в България. Те са регистрирани в Плевен и Габрово. Съобщение, дошло от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в Министерски съвет посред нощ.

За тази една година в страната ни бе обявено извънредно положение в страната заради коронавируса от 13 март, което продължи два месеца и изтече на 13 май. Замени го извънредна епидемична обстановка, в която продължаваме да живеем и в момента. Бяха въведени КПП-та на входовете и изходите на градовете, видяхме паркове и градинки с ограничителни ленти, припомни БГНЕС.

Опашки за предпазни маски, дезинфектантите и маските за лице с безумно високи цени свършиха. Затвориха училища, децата останаха пред компютри и таблети в домовете си, докато не бе взето решението за ротационен принцип в началото на 2021 година. Затвориха бизнеси, други се преформатираха, имаше и примери за такива, които яростно се съпротивляваха на всички въведени ограничения.

Година по-късно статистиката към 00:00 часа на 7 март 2021 г. показва: 259 811 потвърдени случаи на COVID-19, 36 716 – активни случаи. 10 593 – починали, 22 – за последното денонощие. 212 502 – излекувани, 584 за последното денонощие.

От 27 декември 2020 г. у нас започна имунизационната кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна. Първият ваксиниран бе здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за провеждане на победоносна битка срещу COVID- 19. Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов след неговата ваксинация.

„Измина една много тежка година, изпълнена с много трудности и мъка. Ние сме във война, но дойде нашето оръжие. То ще ни спаси и ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и близки. Ние сме длъжни и имаме необходимост да върнем целувката и прегръдката с нашите деца”, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който бе първият ваксиниран в лечебното заведение.

Статистиката към датата на годишнината показва почти 300 000 оставени ваксини. Над 50 000 и в втора доза ваксини.

Два месеца след първата инжекция, доставките на препарати се забавиха, а количествата бързо приключиха с въвеждането на „зелените коридори”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *