Работим от плажа между празниците, сливаме почивката с хоум офис

Хоум офис от плажа или планината ще ползват в работните дни между празниците хиляди българи. Служебните си задължения от разстояние изпълняват представителите на IT сектора, казва пред „Телеграф“ Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Той посочи конкретните професионални направления, които най-често са хоум офис и вероятно ще се трудят дистанционно на 5 и 7 май.

Това са служители в електронните магазини, дистанционен маркетинг, дизайнери, архитекти, тези, които извършват юридически услуги, хора, занимаващи се с научна дейност, каза експертът. Към тях се включват всички онези служители, чиито работодатели им разрешават да ползват хоум офис заради пандемията. Благодарение на тази фирмена политика хората ще могат да са там, където почиват, без да се налага да се връщат до офисите цели 10 дни.

Много от тях ще изберат морските курорти заради хубавото време, но според Румен Драганов не липсва интерес и към планинските. Хижите са пълни, онези, които обичат планината, ще работят оттам, коментира експертът. Той изброи и хората, които ще са на пост по празниците и освен че не могат да ползват хоум офис, ще имат и по-малко почивни дни. Това са работещите в транспорта, полицаи, военни, заетите в туризма.

Общо 500 000 българи ще пътуват по Великден и Гергьовден, за да изкарат празниците в къща за гости или спа хотел в страната, показват анализите на института, чийто шеф е Румен Драганов. Още 30 000 нашенци пък ще стегнат куфарите, за да посетят някоя чужда държава. В повечето случаи това ще са съседни страни – Гърция, Сърбия, Македония.

Около 90 000 българи пък ще слеят двата празника. Така, заедно със събота и неделя, те ще могат да се насладят на 10-дневна ваканция. Обикновено празниците с отпуск отново сливат хора със свободни професии – адвокати, лекари, зъболекари, обясни Драганов. Все по-рядко хората вземат болнични, за да удължат почивката, показват анализите на експертите.

От статистиката на НОИ за миналата година става ясно, че отпуските по болест намаляват в пандемията. Общо дните, които сме ползвали за болничен, са били 17 млн. и 564 хил., показват най-новите данни на осигурителния институт, като те са с около 400 000 по-малко в сравнение с предходната година. Данните показват също, че в големите градове дните за болнични се увеличават, а в някои по-малки области намаляват. Сега софиянци са боледували над 5 млн. дни, а предишната с около 100 000 по-малко. Противоположна тенденция се наблюдава в Кюстендил, Ямбол, Ловеч, където дните за болнични тази година са по-малко, отколкото предишната.

Експерти отчитат намаление и на листовете в пандемията, като една от причините е и хоум офисът, който хората ползват, докато боледуват. 1 708 599 са листовете, които са изплатени от ДОО миналата година. Средно на ден един болничен лист излиза 39 лв., колкото един обяд в плажно капанче. Това обаче е с 5 лв. по-скъпо в сравнение с предходната година. Причината за увеличението на парите за болнични е най-вече вдигането на минималната и средната работна заплата, коментират експерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *