Първият щъркел кацна в санданското село Струма за 10-а поредна година

Първият щъркел кацна в санданското село Струма за 10-а поредна година

За поредна година пернатият жител на санданското село Струма долетя и кацна в старото си гнездо. Щъркелът се е появил в полунощ в събота и е заел мястото си върху електрическия стълб, до къщата на фамилия Владикови.

Птицата посвети целия неделен ден в стягане на гнездото и подготвянето му за мътене и отглеждане на следващото поколение щъркелчета. За десета поредна година този щъркел пристига първи в селото, хората вече се ориентират по него за настъпването на пролетта. В неговото гнездо през тези години са излюпени над 20 щъркела. Фатална за фамилията бе 2017 г., когато гнездото от силния вятър се разруши, пиленцата паднаха на улицата и не оцеляха.

За жителите на с. Струма съжителството с пернатите гости е станало обичайна гледка, радват им се и ги наблюдават с удоволствие как се разхождат в близост, без да се пазят от тях, и събират червеи, жаби и насекоми за изхранване на малките си. Тази година първият щъркел, долетял в селото, закъсня с почти месец в сравнение с миналата година.

По протежение на р. Струма край моста на Стара гара тази зима един щъркел презимува тук, без да отлети с ятото, най-вероятно поради немощно състояние или болест. Самотният щъркел прекара цялата зима покрай реката, като събираше храна. Той се сприятели с хората, които работят на оранжериите покрай реката.

Щъркелът явно има късмет, че зимата тук е мека, а тази година бе твърде благоприятна и той оцеля до пролетта. Сега очаква завръщането на ятото. Пристигането на първия щъркел бе посрещнато с голяма радост от най-малките жители на с. Струма, а техните родители, баби и дядовци се надяват да им донесе здрава и благодатна година.

В селото на десетки места по дърветата, покривите и ел.стълбовете има щъркелови гнезда, които очакват своите гости, пише „Струма“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *