Първите заселници на Марс ще живеят в къщи от… картофи

Първите заселници на Марс ще живеят в къщи от… картофи

Учените все още изясняват кои точно земни култури един ден ще могат да се захванат в марсианската почва, но едно вече е ясно – къщите на първите заселници първо на Луната, а после и на Марс може да бъдат направени от картофи.

Поне така твърдят изследователи от университета в Манчестър, създали материал, наречен „звезден бетон“, който е на основата на картофеното нишесте. Малко по-рано – през февруари, американски архитекти обявиха, че работят с НАСА и Масачузетския технологичен институт по строителството на бъдещите космически домове, като използват гъби и дехидратирани водорасли.

Осигуряването на постоянно присъствие на хората на Луната и Марс, което е новият етап в космическата надпревара, изисква да бъдат решени редица сложни проблеми. Сред тях безспорно е и как да бъдат изградени здрави и защитени от радиацията жилища, както и да бъдат открити необходимите за това материали на място.

В идеалния случай производството на такива материали би трябвало да става лесно и да изисква малко енергия. Според екипа от Манчестър картофеното нишесте е такъв материал, който може да се смесва с прах и натрошени скали от лунната или марсианската почва.

В експериментите си изследователите използвали обикновено нишесте, смесено с щипка сол – магнезиев хлорид, получен от марсианската повърхност, или – невероятно, но факт – с човешки сълзи, за да слепят и структурират марсианската почва и да получат много здрав биокомпозитен материал, а именно звездния бетон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *