Първа помощ при прищипан нерв

Секването в кръста е внезапно състояние, което причинява много силни болки в кръста и пълна невъзможност за движение на тялото в определена позиция. Много често т. нар. секване се получава при неправилно вдигане на тежести, резки движения, както и след дълго стоене пред компютъра.

За да облекчим прищипания нерв на кръста, трябва бавно внимателно да завъртим торса си наляво и надясно, като ръцете са поставени на кръста. Едновременно вдигнете левия крак нагоре и дясната ръка напред. Задръжте няколко секунди и повторете същото с другите ръка и крака.

Правете така няколко повторения и след това повторете всичко, но този път легнете по гръб. Ако изпитвате силна болка, най-добре да не опитвате с тези упражнения. Другото, което може да се направи, е да протегнете ръцете си и да се хванете за касата на вратата.

Отпуснете се и много бавно се повдигайте на пръсти, но без да подскачате. Много често хората се чудят дали да сложат нещо топло или студено на кръста. Ако болката е твърде силна и прерязваща, най-добре е да се сложи пакет с лед, който да постои върху мястото 10-ина минути.

Ако пък болката е умерена и тъпа, появява се постепенно, загряването е по-добрият вариант. При много силна болка може да се приемат медикаменти като ибупрофен и парацетамол. Ако те не облекчат състоянието, най-добре е да се потърси лекарска помощ.

По време на сецването не бива човек да е в легнало положение твърде дълго. Хубаво е да се движите бавно и да се правят кратки разходки. Седналото положение да се избягва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Емрах Стораро се фука с часовник за 250 000 лева
Next post Проф. Владимир Чуков: С военната мобилизация Путин призна провала си