Пълно с Е-та: Оцветител за лимонада прави козунака „домашен“

Оцветител за лимонада прави козунака „домашен“, като му придава жълт цвят, имитирайки, че е приготвен по класическата технология с яйца, а не с яйчен прах, пише „Монитор“. Eкспертът oт Центъра по биология на храните Сергей Иванов поясни, че откакто продуктът вече не е в категорията на хляба, а е сладкарско изделие,

боядисването му е напълно законно

Той съветва потребителите да следят за оцветителя Е-102 тартразин (жълт цвят), преди да си купят традиционния великденски десерт. „Търговците подлежат на санкции единствено ако не са описали в етикета, че продуктът съдържа боя“, припомня Иванов.

Според хлебари с дългогодишен опит качественият козунак трябва да съдържа яйца вместо яйчен меланж, а при разчупването си трябва да стои на конци. Родното производство пък носи няколко отличителни черти – теглото, което обикновено е 400 грама, и плетката.

Обикновено поне десетина от използваните добавки при производството на традиционни продукти, или известни повече като Е-та, ни дебнат на великденската трапеза, показва проверка на „Монитор“.

Само в козунаците, продавани масово в супермаркетите и по пазарите, те са най-малко 6. Най-често във великденския хляб се среща Е-330, известна сред народа като лимонтузу или лимонена киселина. Въпросната съставка

се използва за консервант на продукта

Освен нея в масовите козунаци за увеличаване на трайността им се използват още две добавки – Е-220 (серен диоксид) и калциев пропионат (Е-282). От емулгаторите, предназначени да направят възможно образуването или поддържането на хомогенна смес от две или повече несмесими съставки, като олио и вода, в храната се влагат моно- и диглрицериди на мастните киселини (Е-471). За оцветител се влагат азорубин и кармазин (Е-122) и каротин (Е-160а). Целта е да се постигне търговски вид на продукта, защото, за да се намали цената му, за производството му най-често се използва яйчен прах, а не яйца. В шоколадовите яйца, много купувани преди Възкресение, пък се влага емулгатор – лецитин (Е-322).

Част от въпросните Е-та крият немалко рискове

Така например консервантът Е-282, предпазващ храните от образуването на бактерии, мухъл и плесени, в големи количества е толкова токсичен, че се използва като пестицид.

Оцветителят в козунака Е-122 се получава от въглищен катран. Провокира нежелани реакции при астматици и хора, които са алергични към аспирин. Забранен е в САЩ, Норвегия, Швеция и Австрия. Същият цвят се влага и в почти всички бои за яйца на пазара. За целта се използват още няколко Е-та – Е-102, Е-110, Е-122, Е-131 и Е-133. Е102, тартразин, жълто №5 може да провокира пристъпи на астма и уртикария при деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *