Проф. Росен Стоянов: Билбордът, санкциониран от ЦИК, е творческо безсилие

Самото изпълнение, независимо дали е оригинална хрумка или не, е плод на творческо безсилие от гледна точка на ефективност, коментира в интервю пред БНР проф. Росен Стоянов за предизборен билборд, заради който ЦИК наложи санкция.

„Подобен род комуникация в практиката наричаме негативна или негативираща кампания. В това няма нищо лошо, особено в практиката на САЩ, но с едно условие – винаги, задължително някъде във видеозаписа или във визуализацията, на билборд или на принт, трябва да е описано, макар с малки букви за сметка на кого, тоест, кой поема правните и етични последствия“, каза проф. Стоянов, преподавател по политическа комуникация в частен университет.

И допълни:

„По-важното за мен в случая е, че с огромно учудване разбрах, че ЦИК е предприел действия по оценка на това визуализиране на политическа комуникация и то основавайки се само и единствено на правна аргументация. От тук нататък трябва да си зададем въпроса, дали ЦИК притежава експертизата да прави анализ и то комуникационен на тази визия и това послание?“

Според него в Европа такъв тип билборд, е проява на лош вкус – „да реализираш негативираща кампания“.

„Ние добре знаем, че има още един билборд, който е още по-скандален, по-скоро е в политическата ирония и шаржа, но още нямаме жалбоподател, буквално някой още не се е разпознал“, каза проф. Росен Стоянов.

И обясни каква е целта на билборда:

„Да мотивира дори и през насмешката своя твърд електорат и да демотивира онези, които са гравитиращи около твърдия електорат. Това е тип стереотипизиране, пропаганден тип техника, аз не бих я популяризирал, защото е неетично.

За проф. Стоянов е жалко, че някои политици използват в кампанията си „никога“:

„Когато си отрекъл някого, няма как след 2 месеца да обърнеш палачинката, но това го видяхме преди 9 месеца и най-вероятно пак ще се случи. Не трябва да се горят мостове по този нелицеприятен начин.“

И призна „не мога да разбера липсата на прагматизъм у хора, които се занимават с политика“.

„Когато заявяваш себе си като идеологически опонент и с противоположно мнение, когато описваш опонента си като чудовище, няма как да се чудиш, че все по-малко хора ти имат доверие“, предупреди той.

И прогнозира, че може идеята на билборда е „някой да изгори“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *