Проф. Радостина Александрова: При успешна първа доза АстраЗенека, може да се сложи втора

„Ако човек е минал успешно първата доза, то няма проблем да си бие и втора доза от „АстраЗенека“. Но ако има притеснения, хората вече имат възможност за друг вид ваксина.“. Това заяви пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Кръвосъсирването след ваксината на „АстраЗенека“ се регистрира основно при хората под 50 години. „Жените с повишен риск от тромботични образувания, да с свържат с лекаря си.

„Нека хората да взимат отговорно и информирано решение за имунизацията“, апелира проф. Александрова. „Не е изключено в бъдеще всеки да се имунизира с различна от първоначално поставената им ваксина. Може би една такава комбинация между векторна ваксина с РНК ваксина може да доведе до по-добър клетъчен имунен отговор“, съобщи вирусологът от БАН.

„Появи се въпрос дали и при аденовирусната „Джонсън и Джонсън“ (ваксината на Янсен) може да причинява същото като „АстраЗенека“. Текат сериозни проучвания“, коментира проф. Радостина Александрова. Вирусологът обясни, че страните, които са по-напред с ваксинационния план ще постигнат колективен имунитет през третото тримесечие, докато останалите европейски страни през последното тримесечие на тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *