Проф. Радостина Александрова: Далеч сме от колективен имунитет

Ситуацията е много динамична. Всичко ще зависи от това как се развива тя. Ако този натиск върху болниците продължава, ще доведе до актуализиране на мерките. Това заяви проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БТВ.

Тя изрази мнение, че британския вариант на вируса се настанява у нас активно. Не изключи вариант мерките по локдауна да бъдат удължени.

„РНК съдържащите вируси мутират много бързо. Те са много пластични. До скоро това беше известно само на специалистите, а сега го вижда целият свят. Ще продължат да се множат още варианти. За сега сме далеч от колективния имунитет.“

Според проф. Александрова коронавирусът ще се превърне в заболяване като сезонния грип. Като проблем изтъкна темпа на ваксинацията.

„Все още не сме сигурни дали ваксината предотвратява предаването на вируса“, съобщи тя. Въпреки това заяви, че ваксината е най-добрият вариант за борба с COVID-19: „Образувалите антитела успяват да блокират вируса“.

Проф. Александрова информира кога сме най-заразни: „Пикът на заразността е, когато започнем да проявяваме симптоми“. Според нея антителата след ваксинация могат да се проверят след около 3 седмици след поставяне на втората доза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *