Проф. Пенка Петрова: Излизаме от четвъртата вълна

Новозаразените спаднаха двойно, спрямо пика на разпространението на COVID-19. Това каза в ефира на „Твоят ден” проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. По думите й може да се говори за преодоляване на четвъртата вълна, като 4% положителни проби е много добра новина.

„Специалистите обаче говорят за така наречената четвърта плюс вълна или възможността да се появи пета таква към февруари месец, заради появата на Омикрон. Вероятно новия щам е вече у нас, но не сме го открили. В съседна Гърция има регистрирани 10 случая на Омикрон. Ще се появи много скоро и у нас. Той е много по-заразен, около 50 на сто, спрямо Делта варианта и заобикаля ваксините. Възрастното население и тези, които работят с болни от коронавирус, ще трябва да поставят бустерна доза от ваксината”, обясни тя.

Проф. Петрова добави, че данните в световен мащаб сочат, че Омикрон преминава с по-малко смъртни случаи, но това не бива да ни успокоява.

„Вируса мутира случайно. Стратегията е да заразява повече и да не причинява смърт. Първите варианти на коронавируса затова изчезнаха толкова бързо, защото са били изключително смъртоносни”, обясни директорът.

Проф. Пенка Петрова е на мнение, че вирусът като причина за смърт отслабва, но това не важи в пълна сила за България, заради ниския процент ваксинирани.

Твърде дълго се задържа вируса сред нас, за да смятаме, че някога би могъл да изчезне. Вероятно ще стане като грипа и всеки сезон ще се налага реваксинация”, допълни тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *