Проф. Момеков: Отпадането на ограниченията не означава, че пандемията я няма

Трябва да се обяснява на хората, че трябва да се ваксинират. Това 100 пъти се изговори от експерти. Това е най-разумният начин. Така проф. Георги Момеков коментира подхода за популяризиране на ваксинирането в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Той беше категоричен, че като средство на профилактика нищо не може да се сравни с ваксините. Проф. Момеков поясни, че в Израел милиони вече са ваксинираните.

Професорът каза, че идеята да не се ваксинират преболедували COVID-19 не се лансира, защото е противопоказно, а за да се спестят дози. Той изказа мнение, че няма как сред хората, които са тествали ваксините, да няма преболедували.

Проф. Момеков апелира гражданите да не ходят на екскурзии в чужбина и по-специално Африка: „Не знаеш какво ще цъфне от там.“. Относно политиката на ЕС за ваксините той съобщи: „60% от контрактите на ЕС ще бъдат предназначени за 14% от световната популация.“

При всяко преболедуване се изгражда имунитет. Има и неутрализиращи антитела. Има и клетъчен имунитет. След боледуване се разчита, че известно време ще има имунитет, категоричен беше професорът.

При всички ваксини има някаква реакция: „Нормално е да има някаква реакция на мястото на убождане. При някои не се усеща нищо, други пропускат работен ден. Това е драмата. Някои казват, че е добре да го преболедуваме, но това носи риск от усложнения.“. Той отхвърли тезата, че бременни жени не могат да се ваксинират.

По темата с маските професорът заяви: „Трябва сами да се ограничаваме. Ако не искаме да ни налагат мерки отгоре, трябва сами да се ограничаваме. Отпадането на ограниченията не означава, че пандемията я няма.“.

Той беше скептичен към разработването на лекарство, което със специален ензим да действа срещу COVID-19: „Хората си купуват добавки за разкрасяване и подобряване на митохондриите от интернет, а ги е страх да приемат ваксини от утвърдени компании.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *