Проф. Костов: Трябва да има нов съвет, който да управлява кризата

Трябва да има структуриране на нов съвет, който да управлява кризата. В него трябва да са други хора, които трябва да печелят ново доверие сред разединеното ни население. Един новосформиран щаб трябва да е надвластови, независима институция, структурирана по друг начин, излъчена от Народното събрание. Слабост на стария щаб е, че беше управляван от хирург, който е далече от специалността, най-близо да пандемичния проблем. Това каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Според него новият щаб трябва да има две структурни единици – едната да управлява мерките и втората да се занимава с диагностично-лечебните процеси. „Старият щаб беше тясно свързан с властта. Членовете мислеха едно, говореха друго. В новия съвет трябва да има утвърдени имена, доказали автентичността си“.

Проф. Костов отбеляза, че мерки ту напред – ту назад ще доведат до поредица Covid вълни: „Днес имаме 217 починали. Това е втората по рекорд цифра за цяла година пандемия. Ако това наричаме успех… С това освобождаване на мерките ще наблюдаваме нова вълна… Успяха онези страни, които успяха да съчетаят индивидуалните мерки с мерките на държавата, с широка ваксинация, с широко тестване. Тайван е пример, в страната има около 1000 инфектирани за година и девет смъртни случая“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *