Проф. Костадин Динчев стана на 90 с обичта и признанието на роднини и приятели

Професор д-р Костадин Динчев чества вчера своя 90-и рожден ден в зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград.

Пазителят на народната съкровищница и един от най-добрите изследователи на родния фолклор избра културната институция за своя личен празник, защото тук се чувства като у дома си и е сред хора, които са книголюбци и всеотдайни към своите читатели.

„Ставам не на 90 години, а на 3 по 30 години. Духът ми е в творческа младост. Благодаря на всички, които ме уважихте. Виждам моите най-близки хора от семейството ми, роднини, приятели, колеги, ученици, съграждани. Всички вие сте моето вдъхновение, за да не спирам да работя“, сподели развълнуваният творец и рожденик.

Елза Кресничка от отдел „Краезнание“, която бе водеща на събитието, припомни колко много време, енергия и знания е дал Костадин Динчев на академичния свят. Ученият над 30 години е преподавал в Югозападния университет, работил е 8 години в благоевградския музей, има стотици трудове и монографии. След това дойде ред и за признанието към делото и творчеството му.

Областният управител Георги Динев му връчи почетен плакет, от семейството си рожденикът получи шампионска купа, картина с неговия лик, нарисувана по снимка от представянето на биобиблиографията на Динчев в РБ „Димитър Талев“, както и торта.

Неговите колеги от Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ го изненадаха с поздравителен адрес и подаръци, а зам.-ректорът Илия Недин връчи на именития фолклорист поздравителен адрес от името на ректора проф. д-р Николай Марин. В.и.д. директор на библиотеката – Емилия Малешевска, му подари картина на любимия му Мелник, където е бил кмет. Тя му връчи и благодарствено писмо с пожеланието още дълги години да върви уверено по необятния път на науката.

Всички присъстващи в зала „Изкуство“ изгледаха филма „Водици“ на БНТ-Благоевград, който представя уникален народен обичай. Той е открит и изследван от професор Динчев – всепризнат възродител на традиции и народни обичаи в Пиринския край. „Обичаят „Водици“ представлява женска инициация, която наподобява лазаруването. На Йордановден жените се събират в дома на една от по-възрастните, която припомня на останалите какви песни трябва да пеят, когато влезнат в къщите, за да поздравяват стопаните на Ивановден.

На следващия ден рано сутринта започва ѝ обикалянето на цялото село“, разказа професор Динчев, който е Почетен гражданин на Благоевград и носител на орден „Стара планина“ – втора степен, за заслуги в областта на културата.

Нека все така рожденикът държи високо апостолския жезъл на фолклористиката, на народните традиции и обичаи! И да дава още много години приноса си за родната наука!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *